Confidenţialitate

Senatorul Daniel Zamfir – amenințat cu excluderea din PNL după ce a propus plafonarea dobânzilor pentru credite

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că partidul nu susține proiectul – semnat de mai mulți parlamentari – care prevede o plafonare a dobânzilor pentru creditele acordate de bănci și de instituțiile financiare nebancare (IFN).

„Suntem împotriva oricărei reglementări care să afecteze libertatea economică, care să afecteze libertatea de a realiza contracte. Nu există niciun conflict, vă explic poziţia PNL. ” Ludovic Orban, președinte PNL

Liderul PNL este nemulțumit de faptul că proiectul depus la Parlament de senatorul PNL ar fi redactat „de consilierul premierului Tudose”( n.r. – referire la Gheorghe Piperea, avocat, acum consilier al premierului Mihai Tudose).

„(…) mă deranjează că este susţinut de consilierul premierului Tudose. Nu cred că voi accepta mult timp acest lucru (…). Cu siguranţă e un avertisment. Am discutat despre asta, i-am exprimat opiniile mele, iar în materie de aceste iniţiative pe care le susţine împreună cu consilierul guvernului PSDragnea, mă deranjează profund şi iese din linia PNL.” Ludovic Orban, președinte PNL

Ce prevede proiectul depus de Daniel Zamfir: dobânzile totale – inclusiv penalizările – să nu poată depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală. Mai exact, băncile și IFN-urile să nu mai poată credite la o dobândă mai mare de 2,62%, adică  dobânda-cheie a BNR – 1,75% – plus o marja maximă de 50%.

Senatorul PNL Daniel Zamfir:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul Daniel Zamfir a spus că proiectul e semnat de mai mulți senatori şi deputaţi cu greutate în partid și că nu cunoaște o decizie oficială a PNL prin care partidul ar susține necondiționat practicile băncilor și instituțiilor nebancare care dau credite.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, parlamentarul îi răspunde președintelui PNL:

„Cu Ludovic Orban am avut discuţia pe toate cele trei proiecte de lege încă de acum 5 luni de zile-le are şi pe email încă de pe 5 iulie şi singura rezervă a avut-o în legătura cu leasing-ul. Proiectul a fost semnat de mai mulți senatori şi deputaţi cu greutate în partid,ca atare, aprecierea tânărului secretar general (secretarul general al PNL, Robert Sighiartău) e cel puţin necolegială.” Daniel Zamfir, senator PNL

Senatorul Daniel Zamfir se referă în respectivul mesaj la o declarație făcută de secretarul-general al PNL, Robert Sighiartău, care a spus că proiectul privind plafonarea dobânzilor ar fi o inițiativă „populistă și contrară economiei de piață”.

Cât despre faptul că promovează și susține proiecte realizate de „un consilier al premierului Tudose”, senatorul Daniel Zamfir a precizat în mesajul publicat pe Facebook:

„Prof. Piperea şi cu mine lucrăm la aceste proiecte de legi cu mult înainte să fie numit consilier onorific al lui Tudose, funcţie din care şi-a demisia în urmă cu o lună de zile. Le-aş aminti colegilor mei că prof. Piperea este aceeaşi persoană căreia i s-a propus să preia organizaţia PNL București în vara anului trecut. Vă asigur că a rămas acelaşi şi că proiectele pe care le facem împreună nu au legătură cu vreo doctrină politică. Au legătură cu ceva ce este peste orice doctrină politică! Dreptatea!” Daniel Zamfir, senator PNL