Senatorii juristi au aprobat proiectul privind insolventa persoanelor fizice

Românii care au datorii la bănci nu vor mai fi executați silit și vor avea la dispoziție 5 ani de la declararea insovenței să-și plătească restanțele.

Senatul urmează să analizeze acest proiect în calitate de primă cameră sesizată.

Potrivit textului, o persoană care are probleme cu plata ratelor la bănci va putea cere instanței să-i aprobe insolvența dacă în decurs de 30 de zile de la data scadentă a datoriilor este în incapacitate de plată.

Odată cu aprobarea insolvenței, datornicul nu va putea dispune de bunurile sale fără acordul prealabil al administratorului judiciar. Acesta va întocmi un plan de rambursare a datoriilor. Trebuie să știe mai întâi care sunt veniturile obținute lunar de persoana cu restanțe la bancă și dacă aceasta a obținut bani din donații sau moșteniri. În cazul în care e șomer, debitorul trebuie să încerce să realizeze venituri. Oricum, va fi nevoit să se abțină de la cheltuieli pentru ca în răgazul de 5 ani primit să își poată achita datoriile la bancă.

Potrivit inițiatorilor, executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată doar în ultimă instanță. Proiectul prevede sancțiuni cu închisoare de la 1 la 5 ani, dacă datornicul furnizează instanței informații false pentru a intra în insolvență sau dacă acesta îi ascunde administratorului judiciar unele bunuri pe care le deține.