Confidenţialitate

Senat: Vot favorabil pentru ordonanța de urgență privind restituirea banilor din taxele auto

Senatul a votat azi ordonanța de urgență privind modul de recuperare a banilor. Ordonanța de urgență adoptată în august de Guvern, prevede modul prin care vor fi restituiți banii șoferilor care au plătit diferite taxe auto. Documentul a fost deja adoptat de Guvern, iar acum a trecut de Senat.

Decizia finală aparține însă, Camerei Deputaţilor.

Dacă documentul va rămâne neschimbat, vor primi bani înapoi, contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, potrivit legii din 2003, taxa de poluare din 2008 și 2011, sau cei care au plătit taxa pentru emisiile poluante provenite, potrivit legii din 2012, și cei care au plătit timbrul de mediu  în 2013 și 2014.

Statul dă banii inapoi în tranșee: 

  • Pentru taxa specială, de poluare pentru autoturisme so taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – românii primesc banii in perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2018;
  • Cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule, vor primi banii in perioada 1 septembrie 2018- 31 martie 2019.

Șoferii români trebuie să solicite deja restituirea în scris la organul central fiscal competent, până la 31 august 2018. Sumele primite înapoi de români vor fi  actualizate cu dobânda prevăzută în Codul de procedură fiscală, calculate de la momentul achitării taxei, până la momentul restituirii efective.

Actul normativ privind restituirea banilor a luat naștere pentru ca România să se alinieze la obligațiile de stat membru al UE.