Confidenţialitate

Senat: Ședința de plen în care se dezbătea inițiativa “Fără penali”, închisă din lipsă de cvorum

Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține miercuri din lipsă de cvorum.

PSD a convocat plenul în format fizic, iar PNL, USR și UDMR au acuzat că nu a mai fost timp efectiv pentru ca senatorii din țară să ajungă la București.

La plen și-au înregistrat prezența doar 58 de senatori, insuficient însă pentru ca ședința să poată începe.

În sală au fost doar senatorii PSD, după ce liberalii, cei de la USR și UDMR au spus că, fără o ședință în format online, așa cum a fost până acum, va fi imposibil de votat inițiativa ”Fără penali”.

Pentru adoptarea acesteia sunt necesare minimum 90 de voturi, adică două treimi din numărul total al senatorilor.

Acuzând că PSD vrea doar să respingă cererea președintelui de reexaminare a legii care ar permite amânarea alegerilor, PNL și USR au refuzat să intre în sala de plen, nu au semnat prezența și au cerut ședință online, ceea ce nu s-a întâmplat.

Consecința este că nici inițiativa ”Fără penali”, nici legea care ar permite amânarea alegerilor nu au putut fi supuse votului.

Astfel, referendumul pentru implementarea inițiativei ”Fără penali” nu va mai putea fi organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

De asemenea, și legea care oferă Parlamentului posibilitatea de a stabili data alegerilor și, implicit amânarea acestora, este greu de crezut că va mai intra în vigoare până pe 6 decembrie.