Seful statului ii scrie din nou Avocatului Poporului

Pentru a doua oară într-o lună, președintele Traian Băsescu îi cere lui Victor Ciorbea să reanalizeze posibilitatea de a contesta la Curtea Constituțională modificările aduse legii educației, printr-o ordonanță de urgență aprobată de guvern în iunie.

În scrisoarea adresată Avocatului Poporului, Traian Băsescu îi amintește lui Victor Ciorbea că documentul care aduce modificări legii educației încalcă regimul constituțional privind emiterea ordonanțelor de urgență, dar și dreptul la învățătură și proprietate privată.

Nu mai puțin de 99 de modificări au fost aduse legii educației. Una dintre cele mai contestate se referă la posibilitatea ca o universitate privată să poată fi înființată de o persoană fizică ce va avea dreptul să o desființeze, situație în care întreg patrimoniul îi revine fondatorului. De asemenea, universitățile vor avea voie să suplimenteze locurile cu 10 la sută din capacitatea de școlarizare, dar și să organizeze cursuri de doctorat la frecvență redusă.

Șeful statului îi cere Avocatului Poporului să țină cont și de punctul de vedere al societății civile cu privire la această ordonanță a guvernului și în cazul în care nu va sesiza Curtea Constituțională, președintele vrea să afle motivele pentru care actul adoptat de guvern nu a fost atacat.