Confidenţialitate

Șeful SRI, reacție la proiectul legilor securității naționale: „Avem doar rol consultativ, serviciile nu revin la nivelul fostei Securități” | AUDIO

Primele declarații ale șefului Serviciului Român de Informații în scandalul legat de noile legi ale securității naționale: Eduard Hellving susține că SRI nu ar fi implicat în redactarea legilor, ci ar avea numai un rol consultativ.

Printre cele mai controversate prevederi din proiectul legilor securități naționale: mai multă putere pentru serviciile de informații și obligativitatea cetățenilor să colaboreze la cererea serviciilor.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis spunea este vorba de o primă variantă a legilor.

Dar cine a redactat aceste legi: Serviciul de Informații Externe (SIE) a admis într-un răspuns pentru portalul specializat UmbrelaStrategica.ro că Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului.

Șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellving, a avut acum primele declarații pe acest subiect:

„Voi comenta conținutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care presupune consultare publică și în care SRI nu are decât un rol consultativ.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful SRI spune totuși că legile trebuie actualizate la nivelul anului 2022, pentru amenințările de acum, dar nu se revine la vechea securitate:

„Cred că orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din comunism trebuie respinsă din start. Este o idee total greșită că, în anul 2022, serviciile de informații din România ar putea să revină la nivelul fostei securități.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintesc, proiectele privind modificare legilor securității naționale au apărut în presa centrală în urmă cu câteva săptămâni.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea