Confidenţialitate

Șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, Adrian Sanda, demis de premierul Dacian Cioloș

Premierul Dacian Cioloș a decis să îl demită pe secretarul de stat, Adrian Sanda, potrivit unor surse citate de news.ro. Adrian Sanda a fost ridicat astăzi de procurorii de la  Parchetul Instanței Supreme și dus la audieri, într-un dosar privind acordarea ilegală a certificatelor de revoluționar.

În acest dosar, sute de persoane sunt suspectate că au dat mită ca să obțină certificate de revoluționar.

Procurorii  au făcut percheziții astăzi în București și în 5 județe, atât la domiciliile suspecților, cât și la sediile unor instituții.

În 2014, legea a fost modificată și a fost introdusă o nouă categorie de revoluționari:  cea de “luptător cu rol determinat, atribuită persoanelor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant în declanșarea și încheierea victorioasă a Revoluției. Pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, luptătorii cu rol determinant au încasat, începând cu 1 ianuarie 2015, o indemnizație de 2020 de lei pe lună.

Procurorii de la Parchetul Instanței Supreme spun că sunt peste 3500 de persoane care dețin un astfel de titlu, iar mulți dintre ei l-au obținut ilegal, după ce au dat mită. Sume de bani și diverse foloase au ajuns la persoane din cadrul a două instituții publice cu atribuții în acordarea titlurilor de revoluționar: Comisia Parlamentară a revoluționarilor din Decembrie și Secretariatul de stat pentru Revoluționari. De la sediul secretariatului, procurorii au ridicat mai multe documente, iar șeful instituției, secretarul de stat Adrian Sanda a fost dus la audieri la Parchetul General.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, sunt cel puțin 300 de persoane care ar fi obținut ilegal indemnizație de revoluționar, după ce în categoria localităților în care au murit oameni la Revoluție au fost incluse alte 5 orașe: Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Herculane.

În acest dosar, mai multe persoane sunt suspectate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au făcut percheziții în București și în 5 județe: Ilfov, Brașov, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea.