Confidenţialitate

Șeful ONU: Fără un acord istoric privind clima, vom fi ruinați. Decalajul dintre țările dezvoltare și cele sărace, cea mai mare problemă de la COP27 | AUDIO

Fără un acord istoric privind clima vom fi ruinați, avertizează șeful Organizației Națiunilor Unite. Antonio Guterres spune că decalajul dintre țările dezvoltate și cele mai sărace este cel mai mare impas în calea negocierilor din cadrul COP27, summitul ONU pentru climă care începe duminică în Egipt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

COP27 are loc pe fondul celor mai grave tensiuni geopolitice din ultimii ani, din cauza războiului din Ucraina, a creșterii prețurilor pentru combustibili, energie și alimente, precum și a perspectivelor economice din ce în ce mai sumbre.

Trebuie să trecem peste toate acestea dacă vrem ca omenirea să aibă o speranță că va reuși să evite cele mai grave dezastre ale dereglării climei, spune șeful ONU, Antonio Guterres într-un interviu pentru cotidianul The Guardian.

Țările bogate au eșuat în a reduce suficient de repede emisiile de gaze cu efect de seră și nici nu au reușit să le ofere țărilor sărace banii necesari pentru a face față fenomenelor meteo extreme cauzate de încălzirea climei.

Potrivit lui Guterres, cea mai mare problemă ridicată în cadrul discuțiilor privind clima este inegalitatea climatică flagrantă dintre lumea bogată, vinovată pentru majoritatea emisiilor, și cea săracă nevoită să suporte efectele.

Criticat pentru retorica sa tot mai dură privind criza climatică pe care a asociat-o cu sinucidere colectivă, carnagiu sau cod roșu pentru omenire, Guterres a insistat să-și mențină limbajul dur pentru a accentua agravarea accelerată a crizei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Schimbările climatice din ultimii 10 ani au cauzat piederi de 150 de miliarde de euro pentru țările UE | AUDIO