Şeful Fiscului

Premierul Dacian Cioloș intenționează să îl demită din funcție pe președintele ANAF Gelu Diaconu, după ce ieri, Direcția Națională Anticorupție l-a pus pe acesta sub acuzare și îl va investiga pentru comiterea infracțiunilor de abuz și favorizarea infractorului pentru emiterea unor circulare ce au suspendat anul trecut urmărirea persoanelor fizice ce au primit bani din convenții civile, dar nu au plătit contribuțiile la sănătate.

Acum un an și ceva, câteva reportaje, difuzate în special de media electronică, semnalau faptul că oamenii săraci și fără venituri ar fi trebuit să plătească CASS la  valoarea salariului minim pe economie, pentru că ar fi avut dividende de la marea privatizare, de care nici nu știau.

La vremea respectivă, Fiscul a susținut că s-au emis niște decizii greșite de impunere, printr-o eroare informatică, și că respectivele decizii vor fi anulate.

Acum, la un an distanță, Direcția Națională Anticorupție devoalează o adevărată conspirație, pornită de la liderii romi Nicolae Păun și Mădălin Voicu.

DNA-ul susține că aceștia furaseră, de fapt, banii destinați romilor săraci și că Păun și Voicu și-au folosit influența politică pentru a obține circularele ANAF prin care aceștia au fost scutiți de la plata unor contribuții.

DNA-ul nu spune că Ponta ar fi fost parte din această conspirație, dar susține că va continua cercetările pentru a lămuri o eventuală coruperea a unor personalități politice și a unor înalți funcționari.

Pus în fața acestor acuzații, domnul Gelu Diaconu, șeful Fiscului a declarat printr-un comunicat că nu va demisiona, că circularele au fost emise la cererea premierului și a ministrului de Finanțe de atunci.

Aseară, ministrul de Finanțe de acum i-a cerut demisia, iar în această dimineață premierul de acum, Dacian Cioloș a anunțat că este mai importantă credibilitatea Fiscului decât persoana domnului Diaconu și că îl va demite pe acesta dacă refuză în continuare să demisioneze.

Cazul este, așadar, încâlcit, complicat, iar investigația DNA nici nu pare terminată. Sigur că ANAF este o instituție ce trebuie să aibă credibilitate, dar și guvernul e o instituție ce trece dincolo de persoane. Altfel spus, dacă guvernul, prin premierul de atunci i-a cerut șefului Fiscului să oprească executarea romilor, de ce ar trebui acesta să demisioneze. Premierul Cioloș pare a dori să facă în jurul acestui caz cât mai puțin tărăboi. 

Ar trebui sau nu să îl demită premierul Cioloș pe Gelu Diaconu de la conducere Fiscului?