Confidenţialitate

Șeful DSU prelungește carantina pentru Timişoara și 4 comune limitrofe | AUDIO

Prin decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, carantina va fi prelungită, pentru alte 72 de ore, în municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa.

Decizia intră în vigoare la miezul nopții, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

“Ca urmare a situaţiei existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timişoara şi a comunelor limitrofe, unde rata de incidenţă este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în judeţul Timiş a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea SARS-CoV-2 printre comunităţile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din judeţul Timiş, respectiv municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, cu aplicabilitate imediată din data de 22 martie, ora 00,00”, potrivit GCS.

Decizia a fost luată prin Ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătăţii, “dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiş în ceea ce priveşte măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus, în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor şi recomandărilor INSP”.

“Precizăm faptul că această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluţii viabile la nivel judeţean sau naţional”, subliniază GCS.

Anterior, autoritățile timișene nu au reușit să cadă de acord asupra prelungirii carantinei zonale.

Primarul Dominic Fritz a salutat, duminică seara, prelungirea carantinei.

“Îmi pare rău de incertitudinea prin care timişorenii au trecut în acest weekend şi am un respect uriaş pentru eforturile până la limită pe care mulţi le fac pentru a răzbi în aceste vremuri. Carantinarea zonei metropolitane Timişoara este necesară pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar. Alte variante de a opri creşterea rapidă a ratei de infectare, din păcate, nu există. Propunerea DSP de sâmbătă, de a continua carantinarea doar pentru o parte din zona metropolitană, era ilogică şi de neexplicat. Politizarea carantinării aici, la Timişoara, a dus la blocajul din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş şi, de aceea, decizia a fost luată de către Guvernul României, prin Ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o şi decis-o acum două săptămâni, pentru Timişoara şi toate cele patru comune periurbane”, a scris edilul pe Facebook.

“Îl susţin pe ministrul Vlad Voiculescu în iniţiativa lui de modificare a algoritmului de carantinare: măsurile luate trebuie să fie clare, logice şi predictibile. Acum este nevoie să ne concentrăm toate forţele pe o campanie puternică de vaccinare. De marţi, în Timişoara vor funcţiona toate centrele de vaccinare şi cu dozele noi vom deschide 20 fluxuri în plus faţă de cele existente”, menţionează edilul.

Dominic Fritz adaugă că tot marţi, va prezenta două proiecte pilot, împreună cu Ministerul Sănătăţii, care vor permite accelerarea vitezei de vaccinare şi testare.

În acelaşi timp, spune primarul, este nevoie urgent de un program naţional de susţinere pentru afacerile afectate de măsurile de carantinare, întrucât, în curând, vor fi şi alte localităţi în aceeaşi situaţie şi sunt necesare măsuri care să susţină rapid economia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Dan Turcu