Șeful DIPI, Rareș Văduva, pus sub acuzare de procurorii DNA

Șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne, Rareș Văduva este acuzat de abuz în serviciu și favorizarea infractorului.

El este anchetat de DNA alături de mai mulți angajați ai DIPI.

Procurorii spun că persoane din conducerea DIPI ar fi clasificat unele documente pentru a ascunde modul ilegal în care au fost cheltuiți banii destinați serviciului de informații al Ministerului de Interne.

Potrivit DNA, în perioada 2014-2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă au aprobat mai multe rapoarte, prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani alocate pentru cheltuieli operative. Astfel, banii destinați misiunilor au fost îndreptați către cheltuieli de protocol și înzestrarea instituției. De altfel, procurorii susțin că funcționari din cadrul serviciului de informații al MAI și-ar fi însușit ilegal sume de bani și produse.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea DIPI au înregistrat documentele ca fiind secrete de stat. În plus, au refuzat declasificarea lor, atunci când procurorii au solicitat acest lucru. În acest dosar, a dat deja explicații la DNA, șeful DIPI, Rareș Văduva, care a evitat să comenteze acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA.

Acest dosar este disjuns din cel în care fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată, pentru că ar fi folosit ilegal bani din bugetul DIPI pentru a-și cumpăra o mașină de lux. Alături de Gabriel Oprea, a mai fost trimis în judecată și fostul șef al DIPi, Nicolae Gheorghe. Acesta a fost demis, iar locul său a fost luat în februarie de Rareș Văduva, fost adjunct al șefului DIPI.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS