Confidenţialitate

Șeful DIICOT, despre decizia CCR: ”Este o aberaţie logică dacă vrem o justiţie independentă”

Curtea Constituțională a plasat parchetele sub exercițiul potențial discreționar al ministrului Justiției, om politic sau cu susținere politică, a comentat procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, după ce CCR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să emită decretul de revocare a Codruței Kovesi.

În opinia sa, garantul constituțional al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, a fost redus la un rol steril, invitat să facă figurație.

Avizul-consultativ al CSM este inutil, dacă la capătul lanțului decizional se află doar obligația președintelui de a respecta decizia ministrului, consideră șeful DIICOT.

Daniel Horodniceanu a mai subliniat că linia de demarcație între puterile statului a fost ștearsă de CCR în detrimentul independenței procurorilor.

Curtea Constitutională a dat câştig de cauză Guvernului, miercuri, stabilind că există un conflict între puteri în cazul respingerii de către şeful statului a revocării şefei DNA, la propunerea ministrului Justiţiei. Tudorel Toader îi reproşa Laurei Codruţa Kovesi deficienţe manageriale.