Seful Consiliului European le ia apararea romanilor

Herman Van Rompuy

spune ca libertatea de circulatie in Uniunea Europeana este ‘un simbol al civilizatiei’ care trebuie aparat.

Cu ocazia aniversarii caderii Zidului Berlinului, Herman Van Rompuy a tinut in capitala Germaniei un ‘discurs asupra Europei’.

Presedintele Consiliului European a avertizat cu privire la pericolul reprezentat de abordarile populiste si nationaliste impotriva imigratiei si a aparat ideea liberei circulatii in Uniunea Europeana, libertate pe care o considera un simbol al civilizatiei. Herman Van Rompuy a atras atentia ca singura solutie de depasire a crizei este ‘reluarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca’.

Van Rompuy i-a criticat pe cei care ii fac responsabili de situatia actuala pe imigrantii care ar beneficia de pe urma ‘turismului social’ sau al ‘dumpingului social’.

In opinia sefului Consiliului European, aceste reprosuri adresate celor veniti din statele est-europene membre ale Uniunii Europene, in special romanilor si bulgarilor, sunt doar fenomene minoritare si marginale. Libertatea de circulatie in interiorul Uniunii este ‘un simbol al civilizatiei’ pe care trebuie sa-l aparam, a punctat Van Rompuy.

Imigratia legala este atat necesara, cat si superioara celei ilegale, pentru aceasta din urma existand instrumente legale de combatere, a explicat Herman Van Rompuy. El a reamintit ca, in pofida ratei ridicate a somajului, in Uniunea Europeana exista doua milioane de locuri de munca neocuptate inca pentru ca pe plan local nu se gasesc calificarile corespunzatoare.