Confidenţialitate

Șeful Clinicii Medicale Colentina: Gestionarea pandemiei în România a fost departe de a fi ideală, foarte departe | VIDEO

Prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției de Cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina, vorbește, la Piața Victoriei, despre luptele pe care le duc medicii atât cu pandemia de coronavirus, cât și cu sistemul.

Medicul cardiolog, intrat pe frontul Covid aproape din prima zi, spune că modul în care a fost gestionată până acum pandemia lasă multe de dorit:

„În ceea ce facem noi nu există singur sau imposibil, dar cred că aș putea să afirm că gestiunea situației de pandemie în România a fost departe de a fi ideală, foarte departe. Trăim, de fapt, o cronică-criză. (…) Acei medici care au rezolvat mare parte din lipsurile sistemului se pot plânge că sunt părăsiți deseori, că sunt singuri. (…) Nu suntem în război, suntem în pandemie, în război judecă legea marțială, în pandemie judecă legile epidemiologice. Neînțelegerea acestui lucru face ca, cumva, să transportăm în ceea ce se întâmplă anumite conduite de război, care nu-și au locul și să uităm anumite conduite profesionale, care nu încap în negociere și trebuie incluse.”

În plus, un obstacol în calea reducerii efectelor pandemiei îl constă și educarea populației cu privire la sănătate, aspect ce trebuia început înainte de criza sanitară, spune dr. Gheorghe Andrei Dan:

„Educația populației nu se face cu senzațional, cu păreri personale, ci cu o muncă foarte lungă, care trebuia făcută de foarte mulți ani, dar fiecare a pasat această minge în curtea altuia, corpul sanitar are și el vina  lui în acest domeniu.”

În plus, unii medici nu au sprijinit lupta colegilor lor cu pandemia, după cum s-a văzut de altfel în spațiul public, mai adaugă șeful Clinicii Medicale Colentina:

„Sunt foarte trist, am spus, corpul medical per ansambu, a suportat și a compensat în mare parte bâlbâielile din managementul acestei pandemii. Din nefericire, corpul medical este lipsit de solidaritate și aceasta expică multe din fenomenele pe care le-am întâlnit. Spre exemplu, atitudinea în fața vaccinului, este inadmisibil că profesori universitari de medicină se apucă să vorbească, dovedind foarte clar că nu a pus mâna pe un articol de specialitate ca să se informeze.”