Confidenţialitate

Șeful CIO, în vizită la Tokyo cu două săptămâni înaintea startului Jocurilor Olimpice

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a sosit în Japonia joi, cu două săptămâni înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie – 8 august), amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, informează agenţia Kyodo.

Conducătorul mişcării olimpice a aterizat la Tokyo, unde guvernul japonez se pregăteşte să introducă o nouă stare de urgenţă sanitară, care ar putea reduce sau interzice complet prezenţa spectatorilor la întrecerile din cadrul Jocurilor, pe fondul îngrijorării că marele eveniment polisportiv ar putea genera o creştere suplimentară a infectărilor cu Covid-19.

Thomas Bach i-a salutat pe ziarişti în momentul sosirii sale la hotel, unde va trebui să respecte o carantină de trei zile. Preşedintele CIO urmează să viziteze ulterior Satul Sportivilor din cartierul Harumi al capitalei japoneze şi să aibă întâlniri cu autorităţile nipone şi cu reprezentanţii comitetului de organizare, atât personal cât şi online.

De asemenea, șeful CIO urmează să viziteze oraşul Hiroshima, care a fost devastat de un bombardament atomic în ultimele zilei ale celui de-al Doilea Război Mondial, pe 16 iulie, ziua de început a unui armistiţiu olimpic adoptat de Naţiunile Unite.

Vicepreşedintele CIO, John Coates, care a sosit mai devreme la Tokyo, are planificată în aceeaşi zi o vizită la Nagasaki, celălalt oraş japonez lovit de o bombă atomică în 1945.

Oficialul a fost criticat în statul nipon, în luna mai, după ce a spus că Jocurile Olimpice se pot desfăşura chiar dacă Tokyo se află în stare de urgenţă.

După ce s-a decis interzicerea prezenţei spectatorilor străini, în luna martie, organizatorii au hotărât la sfârşitul lunii trecute să permită până la 10.000 de fani locali în fiecare incintă sportivă, în timpul Jocurilor Olimpice, presupunând că situaţia evoluţiei coronavirusului se va îmbunătăţi.

Cu toate acesta, Tokyo a raportat 920 de cazuri noi, miercuri, înregistrând cel mai mare număr zilnic de infectări de la jumătatea lunii mai

Experţii medicali continuă să avertizeze despre pericolele legate de desfăşurarea Jocurilor, în condiţiile în care multe ţări se confruntă cu răspândirea rapidă a variantei Delta foarte contagioase a virusului.