Confidenţialitate

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în direct cu ascultătorii Europa FM: ”Am încredere că împreună cu toți românii vom putea contribui la schimbarea mentalității și să trăim într-o țară mai curată”

De Ziua Națională a României, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a acceptat provocarea Europa FM de a intra în direct cu ascultătorii.

”Am încredere că împreună cu toți românii vom putea contribui la schimbarea mentalității și să trăim într-o țară mai curată” a declarat, între altele, șefa Direcției Naționale Anticorupție.

”La mulți ani, tuturor românilor! La mulți ani, România! Aș vrea să vă mulțumesc pentru această invitație și pentru oportunitatea inedită pe care am avut-o de a intra în direct cu ascultătorii Europa FM. Și eu sunt un ascultător al Europa FM. Am încredere că împreună cu toți cetățenii, Direcția Națională Anticorupție, atât eu, cât și toți colegii mei, vom putea contribui la schimbarea mentalității, la schimbarea procedurilor, să trăim într-o țară mai curată, în care regulile să fie primordiale.”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Cel mai important sprijin îl primim de la oameni, prin plângeri sau denunțuri, dar și atunci când românii au protestat, cerând ca influența politică să nu mai influențeze activitatea judiciară.”

Astfel de presiuni asupra Parlamentului, au dus la blocarea unor proiecte care urmăreau fie limitarea investigațiilor, fie limitarea competențelor DNA, a declarat Laura Codruța Kovesi:

”Pe lângă faptul că legea este unul dintre aliații noștri puternici, cel mai important sprijin îl primim totuși din partea cetățenilor, atât prin sesizările care ne sunt făcute, prin plângerile care ne sunt trimise, dar cred că atitudinea pe care o ia societatea civilă, pe care o iau cetățenii atunci când se încearcă limitarea atribuțiilor DNA este extrem de importantă. În același timp, încurajările pe care le-am primit permanent de la cetățeni sunt foarte importante pentru noi. Prin presiunea care a fost pusă asupra Parlamentului, au oprit o serie de proiecte legislative care urmăreau fie limitarea investigațiilor, fie limitarea competențelor DNA.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

         În acest context, procurorul șef al DNA crede că societatea românească ar trebui să pună un accent pe prevenție.  Degeaba arestăm profesori sau medici, dacă legile nu se schimbă, crede Laura Codruța Kovesi:

”Corupția din România nu o să o rezolvăm doar prin arestări, doar prin investigarea dosarelor, ci sunt necesare și măsuri preventive.  Degeaba arestăm profesori, degeaba arestăm medici, degeaba arestăm funcționari publici care încalcă legea, dacă procedurile rămân aceleași și dacă mecanismele de luare a unei decizii sau de atribuire a contractelor nu se schimbă. Este foarte importantă și educația în anticorupție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În altă ordine de idei,  procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, crede că autoritățile financiare ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a recupera prejudiciile de la persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție.

În multe cazuri, procurorii au dispus confiscarea extinsă a averilor, dar banii nu sunt recuperați în totalitate, a spus la Europa FM șefa Direcției Anticorupție:

”Ultimul caz care este și foarte public este cel al primarului Oprescu, unde procurorul de caz a propus confiscarea extinsă a averii până la contravaloarea sumei de 1 milion de euro. Ce este totuși important este că autoritățile financiare nu execută efectiv aceste dispoziții care rămân definitive prin hotărâri judecătorești. Degeaba intră cei condamnați în pușcărie, stau doi ani în pușcărie, după care ies și se bucură în continuare de averile lor, de locuințele luxoase, de yacht-uri sau de automobile de lux.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Laura Codruța Kovesi le-a povestit ascultătorilor Europa FM că mulți dintre infractori preferă să stea în închisoare, dar în același timp să rămână cu averile intacte:

 ”Nu știu ce calcule își fac infractorii atunci când comit infracțiuni, însă am văzut reacția lor atunci când procurorii le aduc la cunoștință că li se sechestrează bunurile. Este foarte dureros pentru ei. Cred că unii dintre ei preferă să stea în închisoare, dar să nu le confiscăm averile. Aceeași reacție o au și când dispunem control judiciar cu plata unei cauțiuni. Întrebarea mea întotdeauna a fost de ce o persoană care nu își plătește impozitul, în trei luni de zile dacă nu și-a plătit impozitul sau în șase luni poate fi executată, i se blochează conturile bancare, începe executarea silită…De ce aceleași reguli și aceeași operativitate nu se aplică și celor care comit fapte penale?!”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.