Confidenţialitate

Șefa DNA, așteptată la Parlament

Șefa Direcției Anticorupție este așteptată, luni, în legislativ.

Comisia care anchetează corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a adresat Laurei Koveși o nouă invitație, după ce primele două au fost declinate. Un al treilea refuz ar putea atrage plângeri la Ministerul Justiţiei şi la Parchet.

Preşedintele comisiei de anchetă, Oana Florea, declara pentru News.ro că, deocamdată, nu a primit vreun răspuns oficial cu privire la prezenţa Laurei Koveși la ședința care va începe la ora 11 și 30 de minute.

Social-democrata a amintit că, recent, Curtea Constituțională a stabilit că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, sunt obligate să dea curs invitației persoanele care ocupă funcţii într-o instituţie publică ce nu se află sub control parlamentar.

Cât privește o eventuală plângere împotriva Laurei Koveși, o decizie se va lua în comisie prin votul membrilor.

Șefa DNA a refuzat primele două invitații invocând că nu are informaţii despre cele cercerate, invocând totodată o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare.

Scandalul a izbucnit după ce consultantul politic Dan Andronic a susţinut că, în noaptea alegerilor, a participat la o întâlnire de taină, acasă la fostul ministru Gabriel Oprea, la care au mai fost prezenți Laura Kovesi, pe atunci procuror general, George Maior, la acea vreme director al Serviciului Român de Informații și prim-adjuctul său, Florian Coldea.

Potrivit lui Dan Andronic, întrevederea ar fi schimbat rezultatul alegerilor. În acea seară, exit-poll-urile îl dădeau drept câștigător pe Mircea Geoană. Dimineață, triumfător era Traian Băsescu.