Șef Salvamont Hunedoara: Avalanșa din Retezat a fost declanșată de victimele acesteia

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, afirmă că avalanșa de zăpadă din Munții Retezat, în urmă căreia doi minori și-au pierdut viața, a fost declanșată de grupul de șapte persoane din care făceau parte copiii. “Poteca traversa o zonă plină de zăpadă, ei făcând acea potecă, nu au făcut decât să tăie marea masă de zăpada și să plece la vale”, declară Ovidiu Bodean.


Șeful Salvamont Hunedoara a ținut să precizeze că al doilea grup, format din 51 de persoane aflate pe creastă la o școală de ghizi, nu are nicio implicare în declanșarea avalanșei.

Avalanșa în care și-au pierdut viața adolescenții Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) a avut loc în zona Șaua Bucurii—Poiana Pelegii, în locul denumit “Căldarea Berbecilor”, zăpada care a venit la vale antrenând și resturi de bolovani.

În avalanșă au mai fost prinse alte cinci persoane care au necesitat îngrijiri medicale în spital, răniții aflându-se acum în afara oricărui pericol.

Poliția a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la faptă, ancheta fiind coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg. În funcție de complexitatea ulterioară a cauzei, dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS