Confidenţialitate

Sediu nou și mult mai scump pentru protoieria din Târgu-Cărbunești: ”Dublu, dar se merită!”

Protoieria Târgu-Cărbunești, din județul Gorj, a achiziționat un nou sediu care a costat aproximativ 150.000 de euro, deși vechea clădire fusese recent renovată cu 75.000 de euro.

Preoții au decis să nu mai folosească fosta protoierie pe motiv că aceasta se află într-un cimitir.

Banii pentru noul sediu au fost împrumutați de la Mitropolia Olteniei și trebuie restituiți într-un an de zile de la enoriași.

Acum, protoieria din Târgu-Cărbunești se poate mândri cu cel mai mare sediu din Oltenia.

Clădirea cu etaj și mansardă de 250 mp și care deține și un buncăr antiaerian a fost recent cumpărată cu suma de 360.000 de lei, în care s-a mai investit încă 200.000 de lei.

Însă, până anul trecut enoriașii au contribuit cu încă 300.000 de lei pentru renovarea vechii clădiri.

”Dublu, dar se merită. Dacă facem o comparație între ce este acolo și unde este pusă această clădire în mijlocul cimitirului, pentru că inițial nu a fost așa. Dar acum, de jur-împrejur, sunt cavouri și morminte. Nu știu dacă i-ar conveni cuiva să stea toată ziua, să stai într-un birou și să privești pe fereastră la cavouri sau dacă vine cineva în vizită și trebuie să-l servești cu cafea, ce spui: Am servit o cafea la protoierie între morminte. Cum vine asta? Nu stăm chiar în lux așa cum consideră unii”, a declarat Iulian Mărgineanu, protopopul din Târgu-Cărbunești.

În prezent, pentru vechea clădire a protoieriei nu s-a găsit vreo întrebuințare.

Banii pentru cumpărarea noului sediu au fost dați de Mitropolia Olteniei care într-un an trebuie returnați. Sarcina de a aduna fondurile revine celor 100 de preoți din parohiile arondate, banii strânși tot de la enoriași.

Vechea clădire a protoieriei Târgu-Cărbunești

protoierie-4-vechi

protoierie-3-vechi

protoierie-1-vechi

protoierie-2-vechi

Noua clădire a protoieriei Târgu-Cărbunești

protoierie-2-nou

protoierie-1-nou