Ședința pentru moțiunea de cenzură, amânată | AUDIO

Incertitudine privind votul pe moțiunea de cenzură. Ședința conducerii Parlamentului în care trebuia stabilit calendarul demersului de demitere a guvernului Orban a fost suspendată din cauza absenței celor de la PSD.

Ședința Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului era programată pentru ora 12.00, dar a fost suspendată după ce parlamentarii PSD nu s-au prezentat.

În cadrul ședinței trebuia stabilită ziua în care urmează să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură împotriva guvernului liberal condus de Ludovic Orban. Surse social-democrate susțineau că moțiunea va fi dezbătută mâine, dar o decizie urmează să fie luată în perioada următoare.

Tot ieri, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există cele 233 de voturi necesare demiterii guvernului.

Moțiunea de cenzură este intitulată „Guvernul Orban/ PNL-privatizarea democrației românești” și a fost depusă în Parlament după ce Executivul și-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Documentul a fost semnat de 208 parlamentari social-democrați și maghiari, dar cele două formațiuni contabilizează în total 228 de senatori și deputați. Acestora li se adaugă și parlamentarii de la nou-înființatul partidă Forța Națională, condus de Teodor Meleșcanu.

Pe de alta parte, Guvernul ar putea adopta, azi, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor anticipate.

Executivul va lua această decizie deoarece în cazul demiterii prin moțiune de cenzură, nu ar mai putea emite ordonanțe pe această temă, fiind un Guvern interimar.

„Există un astfel de proiect. Împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă a existat această discuție și a rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la alegerile anticipate. Se știe clar că există prevederi constituționale care stabilesc că termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, din momentul dizolvării Parlamentului, este de 90 de zile. Ca atare, este necesară o adaptare a legislației. Paza bună trece primejdia rea”, a declarat astazi premierul Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS