Confidenţialitate

Ședință la Cotroceni cu ministrul Educației și cel al Sănătății, despre începerea anului școlar | AUDIO

Ședință în această după-amiază la Cotroceni pe tema începerii anului școlar. Participă președintele Klaus Iohannis și miniștrii Sănătății și al Educației.

Măștile textile nu vor mai fi acceptate la ore, au anunțat autoritățile la începutul săptămânii. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit de două scenarii în situația în care o localitate trece de 6 cazuri de Covid la mia de locuitori: cursui online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru nevaccinați și învățământ față în față pentru ceilalți.

Masca rămâne obligatorie în interiorul școlii. În spațiile deschise masca nu va fi obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, unde nu se va putea menține distanțarea fizică. De anul acesta, la ore se stă doar cu măști de uz medical, au anunțat autoritățile.

Dacă rata îmbolnăvirilor trece de 6 la mia de locuitori, ministerul Sănătății a propus două scenarii. Ministrul Ioana Mihăilă:

”Unu – este trecerea în învățământ online, integral, sau sistem hibrid, cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și învățământ față în față pentru copiii care sunt vaccinați.”

Ministrul Educaţiei, însă, Sorin Câmpeanu, a precizt că asociaţiile de elevi şi de părinţi nu sunt de acord cu varianta învăţământului hibrid.

”Scenariul hibrid a generat pierderi foarte mari”.

În unele scoli vor fi amenajate puncte de vaccinare, astfel încât să se poată vaccina atât copiii cu vârsta de peste 12 ani, cât și profesorii sau părinții elevilor. Pentru restul școlilor se vor forma  echipe mobile:

”Se stabilește un interval orar, o zi într-o săptămână, se identifică spațiunl une se poate desfășura activitatea de vaccinare.”

Copiii sunt mai expuși în fața variantei Delta a coronavirusului, a amintit Valeriu Gheorghiță. Potrivit ultimelor date prezentate, în România s-au vaccinat împotriva COVID aproape 33.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani, adică 4%, și peste 150.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani, adică 20%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sonia Teodoriu