Confidenţialitate

Ședință în coaliție pe tema crizei energetice. Ordonanța adoptată la începutul acestei luni trebuie deja modificată, dar guvernanții nu sunt în acord

Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc joi în ședință, principalul subiect al discuțiilor fiind criza energetică. Ordonanța adoptată la începutul acestei luni trebuie deja modificată, iar între PNL, PSD și UDMR nu există încă un acord.

Ședința liderilor coaliției este programată să înceapă la ora 9:00 la Palatul Victoria. Situația din domeniul energiei, care a generat numeroase tensiuni între cele trei partide aflate la guvernare, se află în topul agendei discuțiilor.

Abia adoptată, cu mari dificultăți, la începutul acestei luni, ordonanța de urgență care reduce numărul beneficiarilor schemei de plafonare și compensare urmează să fie modificată.

PSD propune ca și bisericile, companiile de utilități și cele de transport public să beneficieze de prețuri plafonate la un leu pentru 85% din consumul lunar de energie electrică.

UDMR dorește ca și românii care se încălzesc cu lemne să primească subvenții: 150 de lei pe metrul cub, în limita a 5 metri cubi. La fel și cei care au centrale care funcționează pe peleți.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a estimat că impactul bugetar al noii ordonanțe de compensare și plafonare se va ridica la 40 de miliarde de lei.

Actul normativ, intrat în vigoare la 1 septembrie, a ajuns în Parlament, unde va fi modificat pentru a include și propunerile PSD și UDMR.

Primele discuții sunt așteptate săptămâna viitoare, în comisiile de specialitate ale Senatului, cu condiția ca până atunci să se ajungă la un acord în cadrul coaliției.

Alte subiecte care au generat tensiuni, în special între PNL și PSD, sunt cele privind majorarea salariului minim la 3.000 de lei și a pensiilor cu minimum 10%.

Propunerile au fost făcute de PSD, dar liberalii atrag atenția că nu se știe dacă sunt bani pentru aceste măriri.

Citește și: Becurile vechi pentru iluminatul public, găuri în bugetele primăriilor. Consumul ar scădea de până la 3 ori dacă ar fi înlocuite, spun specialiștii | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea