Confidenţialitate

Ședință de urgență a deputaților pentru modificarea legii alegerilor parlamentare | AUDIO

Camera Deputaților s-a întrunit în urmă cu puțin timp într-o ședință de urgență pentru adoptarea mai multor modificări la legea alegerilor parlamentare.

Propunerea de modificare a legii alegerilor parlamentare a fost înregistrată marțea trecută, fiind adoptată o zi mai târziu de către Senat.

Inițiativa a fost semnată de toți liderii grupurilor parlamentare.

Cele mai importante modificări vizează că persoanele care se află la coadă în fața unei secții de votare își vor putea exprima opțiunile până la ora 23:59, iar românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să voteze și pe liste suplimentare în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

De asemenea, o altă modificare importantă vizează că numărul de susținători necesar depunerii listelor de candidaturi ale partidelor la BEC scade de la 1%, cât prevede legea în vigoare, la 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional.

Proiectul a fost adoptat miercurea trecută de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 123 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, urmând ca actul normativ să fie transmis președintelui Iohannis pentru promulgare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre, corespondentul Europa FM la Parlament