Confidenţialitate

Securitatea a recrutat mii de copii pentru a da informații despre colegi, profesori sau părinți | AUDIO

Mii de copii şi adolescenţi au fost recrutaţi în anii 80 de către Securitate. Erau puşi să semneze documente prin care se angajau să-şi toarne colegii, profesorii sau chiar părinţii. Este un abuz înfiorător care a fost descoperit de-abia anul trecut, când mii de candidaţi la alegerile locale au trebuit să fie verificaţi dacă au colaborat cu Securitatea. Şi s-a stabilit că mulţi dintre ei au colaborat pe când erau elevi.

Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii a trimis Parchetului Militar mii de documente. Pentru început o listă cu 43 de foşti ofiţeri de Securitate care ar putea fi cercetaţi penal.

Germina Nagâţ, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securităţii, povesteşte pentru Europa FM , cum erau recrutaţi minorii.

”Semnau niște angajamente, să furnizeze în mod secret și organizat informații organelor de Securitate, că nu vor discuta cu nimeni despre această activitate. Tipizatele acestea erau date la semnat elevilor, de cele mai multe ori în școală. Și ofițerul îi prezenta o poveste prin care să îl convingă să semneze și să-i spună diverse. Colegi care au părinți care vor să plece, care au contacte cu străinătatea, care ascultă Europa Liberă, programele muzicale.

Copiii au făcut acest lucru?

Da, unii dintre ei au făcut, alții nu.”

O primă listă cu 43 de foşti ofiţeri de securitate care au racolat minori a fost trimisă la Parchet.

”Facem o sesizare in rem și Parchetul să cerceteze probele sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni împotriva umanității pentru că a fost un fenomen de masă. E vorba de mii de copii recrutați în anii 80”.

Am întrebat-o pe Germina Nagâţ dacă există riscul ca faptele foştilor ofiţeri să fie prescrise.

”Va stabili parchetul, eu sper că nu se va ajunge la această soluție. Fapta a ieșit la lumină abia după ce s-a declasificat Arhiva, în general, și dosarele acestea în special”.

Practica Securităţii era ilegală, chiar şi în acea perioadă. Părinţii nu ştiau de recrutarea copiilor, iar aceştia erau convinşi de Securitate că fac o faptă bună. Mai mult în angajamentul pe care il semnau scria că este vorba de ”o obligaţie patriotică”.

Angajament minor – 3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
    • Liliana Nicolae