Secțiile de votare, deschise 14 ore

Peste 18 milioane de români din țară și din străinătate sunt așteptați duminică la vot pentru a-l alege pe viitorul președinte al țării. La acest scrutin, candidează 14 prezidențiabili, cei mai mulți pentru prima dată.

Votul va începe la ora 7, iar secţiile se închid la ora 21.00. Dacă ora 21, vă prinde în secția de votare, vă puteți exprima opțiunea.

Autoritățile au înființat pentru aceste alegeri peste 18.500 de secții de votare în țară și aproape 300 în străinătate. Românii vor putea vota în zeci de țări, inclusiv în Pakistan, Afganistan, Iran, Rusia, Ucraina și Cuba.

Cele mai multe secții sunt deschise în Spania, Italia și Statele Unite. Autoritățile au pregătit o secție de vot chiar și la Hollywood.

Următorul președinte va fi ales pentru un mandat de cinci ani. Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, cei puşi sub interdicţie sau persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. Alegătorii votează de regulă la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

Dacă scrutinul vă găsește în altă localitate decât cea de domiciliu, puteți vota la orice secţie de votare, după ce veți declara în scris, pe propria răspundere, că nu ați mai votat şi nu veți mai vota la acest tur.

Pentru a putea vota, trebuie să aveți la dumneavoastră unul din următoarele documente: cartea de identitate sau cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, sau în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.