Confidenţialitate

Șeful NATO vine în România. Marea Britanie anunță că trimite noi avioane de luptă la noi | AUDIO

La invitația președintelui Klaus Iohannis, Jens Stoltenberg va participa la baza militară de la Mihail Kogalniceanu la o ceremonie prilejuită de sosirea în România a primilor militari americani din ultima dislocare recent decisă de Guvernul SUA: 1.000 de militari. În același timp, Marea Britanie a anunțat că va trimite noi forțe în Estul NATO, inclusiv în România. În acest timp, Moscova cere Ucrainei să scoată în afara ţării armele şi echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliaţii ei din Occident.

La Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, președintele României și secretarul General NATO vor discuta tete a tete. Din delegația NATO venită de la Bruxelles face parte și secretarul general adjunct al Alanței, Mircea Geonă.

Apoi, toți liderii se vor întâlni cu militarii dislocați în bază. Până să ajungă la București, secretarul general al Alianței Nord Atlantice a anunțat că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de Externe în care îl invită să discute despre informări reciproce privind exercițiile ce au loc de o parte și de alta.

Secretarul general al Alianței a convenit cu premierul de la Londra, Boris Johnson, ca Marea Britanie să-și dubleze, până la 700 de militari forțele dislocate în Polonia dar și sporească numărul de avioane de lupte ca contribuie la misiunile de Poliție Aeriană în România.

Noi forțe NATO ce ar putea fi dislocate în Estul Alianței vor fi anunțate săptămâna viitoare.

În acest timp, Ministerul Rus de Externe a cerut Ucrainei să scoată în afara ţării armele şi echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliaţii ei. Moscova cere Kievului să scoată din țară inclusiv instructorii militari occidentali.

Citește și: Primii militari ai SUA, precum și convoaiele care transportă tehnică militară, au ajuns în România | AUDIO

Autor: Anca Grădinaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.