Secretarul de stat al Statelor Unite si-a incheiat vizita in Republica Moldova

John Kerry s-a întalnit cu președintele Nicolae Timofti și cu premierul Iurie Leancă

John Kerry se află într-un turneu diplomatic de patru zile în Europa și Orientul Apropiat.

Vizita lui Jhon Kerry in Chisinau a durat 4 ore dar a fost una semnficativă, scrie corespondentul diplomatic al postului de televiziune CNN.

La intrevederea cu oficialii din Chisinau, Jhon Kerry a declarat că Statele Unite sunt ‘alături de Republica Moldova’, felicitând autoritatile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană si pentru ca a rezistat presiunilor Rusiei.

In cadrul vizitei, politicianul american a mai precizat că si ucrainenii trebuie să aibă ‘posibilitatea de a-şi alege viitorul’.

Declaratia vine în contextul în care Kievul a renunţat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.John Kerry a vizitat și Cricova, unde s-a întîlnit cu patroni din industria vinului. Moscova a interzis importurile de vin din Moldova, invocînd temeri privind calitatea acestora.

Statele Unite consideră că această măsură a fost ‘disproporționată’, dar se tem că ea ar putea afecta și alte sectoare ale economiei moldovenești, pe măsură ce țara se apropie de Uniunea Europeană. Washingtonul afirmă că va căuta să ajute Moldova să nu mai depindă de combustibilii importați din Rusia.