Confidenţialitate

Sechestru de 250 de milioane de euro pus de DNA în dosarele instrumentate | AUDIO

Direcția Națională Anticorupție a pus sub sechestru,  în ultimul an și jumătate, aproape un sfert de miliard de euro, în dosarele instrumentate.

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a explicat astăzi, în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum, că banii obținuți în urma unor acte de corupție au fost folosiți inclusiv în campanii electorale.

”Sunt obținuți prin fapte de corupție, sunt folosiți atât în interes personal dar și în campanii electorale, sondaje de opinie, diferite materiale. De asemenea, s-a constatat și fenomenul invers: banii obținuți de la stat în scop electoral au fost folosiți prin diferite metode în scopul personal al unor persoane cu funcții de conducere în partidele politice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorul șef al DNA a anunțat și că procurorii anticorupție continuă să înregistreze dosare care au ca obiect achiziții de materiale sanitare în timpul pandemiei, la prețuri pe care le-a calificat ‘’exorbitante”. 95 sunt în lucru acum.

”Au adus diferite aparturi medicale, măști, izolete, din țări precum Turcia, China și alte state ale lumii. Noi avem comisii rogatorii și în aceste state și alte state ale lumii, în care vrem să vedem ce resorturi au stat la baza unor achiziții de materiale neconforme, sume exorbitante și cu încălcarea procedurilor și așa relaxate în perioada de pandemie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre bunurile puse sub secrestru se află și monede virtuale, a anunțat în premieră,  directorul general ANABI (Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate)  Cornel Călinescu:

”În special, în dosarele de criminalitate organizată, moneda virtuală este folosită și este identificată și indisponibilizată inclusiv în România. De altfel, la nivelul comunității internaționale majoritatea operatorilor de pe piață se autointitulează law-enforcement friendly astfel încât organele judiciare sunt încurajate să solicite date cu privire la tranzacțiile gestionate de acești operatori”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.