Confidenţialitate

Seceta extremă afectează culturile de legume în toată Europa

Seceta prelungită cu care s-au confruntat majoritatea țărilor europene în această vară a cauzat sectorului legumicol cele mai mari probleme din ultimii 40 de ani. Producția de mazăre, fasole sau conopidă a avut cel mai mult de suferit.

2018 este al treile an consecutiv în care producţia de mazăre şi fasole a fost afectată grav de climă. Cultura de fasole a scăzut cu minimum 20% şi cu maximum 50%, în funcţie de regiune, conform Asociației Europene a Procesatorilor de Fructe şi Legume (PROFEL).

50% este gradul de afectare în cazul mazării, iar producția de ceapă este distrusă în proporție de între 15% şi 50%, tot în funcție de zonă.

În unele regiuni, este imposibil să fie recoltate producțiile de zucchini, spanac şi de conopidă. Sub medie sunt așteptate să fie și culturile de varză și praz. În cazul prazului, au fost raportate sufrafețe în care nu a putut și recoltat deloc.

Din cauza problemelor de aprovizionare cu materie primă proaspată, de suferit a avut și sectorul legumelor la conservă şi al legumelor îngheţate.

Cele mai afectate țări sunt Belgia, Franţa, Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, anunță sunt PROFEL, citat de Euractiv. Multe surse de apă au secat în aceste țări, motiv pentru care autoritățile au fost nevoite să restricționeze cantitatea de apă folosită pentru irigații în aceste țări europene.