Confidenţialitate

Seceta afecteaza navigabilitatea pe marile râuri europene. Navele cu marfă își reduc încărcătura, ceea ce face ca tarifele produselor să crească

Lipsa ploilor și valurile intense de căldură afectează râurile din Europa. Părți din albiile lor au ieșit la suprafață, astfel că multe râuri au devenit foarte greu navigabile. Efectele secetei se văd și din spațiu, transmite CNN, care prezintă imaginile surprinse de un satelit din programul Copernicus al Uniunii Europene.

În Germania, apele Rinului au scăzut până la 32 de centimetri la vest de Frankfurt. Economiștii Deutsche Bank spun că în acea zona mai puțin de 75 cm înseamnă că o navă de containere trebuie să își reducă încărcătura la aproximativ 30%. Astfel, transportul devine mai scump, tarifele mai mari fiind, de obicei, transferate consumatorilor.

Nordul Italiei e afectat de cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii, după o iarnă fără zăpadă și un sezon cald fără ploi. Milioane de oameni își duc viața bazându-se pe râul Pad, mai ales pentru activitățile agricole.

Aproximativ 30% din alimentele Italiei sunt produse în zone aflate de-a lungul râului, iar multe din exporturi, cum ar fi parmezanul, sunt produse aici.

Nivelul râului Pad a scăzut atât de mult, încât o bombă neexplodată din Al Doilea Război Mondial a ieșit recent la suprafață.

În Franța, terenurile cu podgorii de pe Valea Loarei sunt uscate, din cauza lipsei ploilor și a căldurii extreme.

Autoritățile franceze eliberează apă din baraje în râu, mai ales pentru a asigura răcirea celor patru reactoare nucleare care se află de-a lungul acestuia.

În România, Serbia și Bulgaria, muncitorii draghează Dunărea pentru ca navele să poată naviga.

Unele vase de croazieră nu au reușit să treacă de porțiuni ale fluviului pentru a ajunge în Ungaria, țară care depinde foarte mult de fluviu pentru turism.

O navă medie de 1.600 de tone poate naviga acum pe porțiunea ungară a Dunării doar fără marfă.

Sursa foto: Apele Române

Citește și: 27 de județe, sub cod galben de vreme rea. Furtunile au creat deja probleme în mai multe zone din țară | AUDIO