Confidenţialitate

Se taie bani de la ministerele muncii și transporturilor, dar altele vor primi mai multe fonduri

Au început discuțiile pentru bugetul de anul viitor. Un proiect de lege a fost publicat aseară pe site-ul ministerului de finanțe. Bugetul pentru 2016 prevede venituri totale de 231 miliarde lei, în creştere cu 1,6% faţă de anul curent, și o creştere economică de 4,1%.

Cele mai mari creşteri estimate de venituri, de 8,3%, provin din TVA, potrivit proiectului de lege.

Contribuţiile din asigurări sociale vor urca cu 7,6%, iar din impozitele pe taxe şi proprietate, bugetul va primi venituri mai mari cu aproape 6 miliarde lei.

Unele ministere vor primi bani în plus, altora li se va tăia din buget. Se vor tăia cei mai mulți bani de la ministerul muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Ministerul va primi cu aproape 4 miliarde mai puțin, adică 10 %. În plus, guvernul va majora anul viitor contribuţiile pentru pensiile administrate privat (Pilonul II) cu doar 0,1 puncte procentuale, în loc de 0,5 puncte, cum stabilea calendarul.

Și Bugetul Ministerului Transporturilor scade cu aproape 1 miliard, cu 8 procente.

Cei mai mulți bani va primi Ministerul Apărării Naţionale, respectiv 3,36 miliarde lei, ajungând la 10,35 miliarde lei, urmat de Ministerul Afacerilor Interne, cu o suplimentare de 1,86 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor PubliceAcţiuni generale va avea alocate în plus 1,66 miliarde lei (+1,6%).

În plin scandal legat de igiena spitalelor și lipsa fondurilor, Ministerul Sănătăţii primește în plus doar 666 milioane lei, astfel că bugetul ministerului ajunge la 6,39 miliarde lei și rămâne sub 1 procent din PIB. Cam aceeași sumă va primi și Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Cea mai mare creştere, de 130%, revine Ministerului pentru Societatea Informaţională, care primește cu 240 de milioane de lei mai mult.

Ministerul Culturii va primi în plus 171 milioane lei.

Executivul a alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o sumă suplimentară de 143,4 milioane de lei.

Și Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului mai primește fonduri suplimentare, de 12 milioane lei, şi va primi anul viitor 539 milioane lei.

Și de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se taie 1,42 miliarde lei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va primi cu 1,33 miliarde lei mai puţin, iar suma alocată Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 1,22 miliarde lei.

Și bugetul Finanţelor a fost redus cu 8,6%, iar cel al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a scăzut cu peste jumătate.

Ministerul Justiţiei primeşte de la buget  cu 257 milioane lei mai puțin.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe va avea mai puţini bani alocaţi, cu 121 milioane lei.

Cei mai puțini bani pierde Ministerul Public, 108 milioane lei (-10,4%).

Potrivit proiectului de buget, Ministerul pentru Consultarea Publică şi Dialog Civic va primi doar 9 milioane lei.