Confidenţialitate

Se schimbă din nou strategia de testare pentru depistarea cazurilor de COVID-19 | AUDIO

Se schimbă din nou strategia de testare pentru depistarea cazurilor de COVID-19: se vor folosi cu prioritate teste antigen, a confirmat la Europa FM Andreea Moldovan, secretar de stat din ministerul Sănătății.

Orice persoană care are simptome va putea cere să fie testată.

Ministerul vrea să doteze cu teste antigen cât mai multe unități medicale, pentru ca cei care au suspiciuni de infecție SARS-CoV-2 să nu mai apeleze la teste făcute acasă. Este important ca rezultatele să fie interpretate de personal medical, spune Andreea Moldovan:

Se dorește extinderea testărilor cu teste antigen în mai multe unități medicale – laboratoare, camere UPU, cabinete medicale unde deja se fac testele PCR. Vrem să extindem testarea prin intermediul testelor antigen. Sunt mai rapide și mai la îndemână.

Este important s-o facem în medii controlate, de către personal medical instruit, care poate să asigure și recoltarea și interpretarea corectă a testului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Testele antigen recoltate de la persoane cu simptome au suficientă relevanță pentru a arăta răspândirea virusului în comunitate, consideră secretarul de stat Andreea Moldovan. Vor fi folosite în continuare și testele PCR, dar numai în cazul în care o persoană cu simptome are un rezultat negativ la testul antigen:

Testarea PCR rămâne recomandată, dar mai strict față de ce era inițial. Se recomandă la pacienții simptomatici cu test negativ sau la pacienții asimptomatici. Utilizând ambele tipuri de teste, avem un plus la capacitatea de testare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cifrele prezentate în bilanțul zilnic nu oferă o imagine clară a epidemiei în România, recunoaște Andreea Modovan, care spune că ministerul apelează la această schimbare a strategiei de testare tocmai pentru a încuraja populația să facă teste pentru COVID-19 la cele mai mici simptome:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.