Confidenţialitate

Se reiau cursurile în grădinițe și școli, cu administrarea testelor de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2

De joi, odată cu reînceperea cursurilor, ar trebui să fie disponibile și testele de salivă pentru depistarea Covid.

Autoritățile au stabilit ca aceste teste să fie realizate de două ori pe săptămână: lunea și joia.

Testarea poate fi făcută și acasă, întrucât dascălii nu vor ca această sarcina să cadă în responsabilitatea lor.

Primele teste de salivă achizitionate de Ministerul Educației au ajuns în școli de vineri, când însă majoritatea copiilor era acasă.

Directorii de școli au avut însă și o altă supriză: testele nu sunt kit-uri individuale așa cum credeau, ci în cantități mari, ceea ce înseamnă că a trebuit ca acestea să fie împărțite pe componente, fără a fi contaminate.

Profesorii cred că modul în care a decurs livrarea testelor de salivă în școli este o batjocură la adresa cadrelor didactice, spunea liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, la Europa FM:

„Ajunge în zona penibilului să fie chemați directorii vineri după-masă, în inspectoratele școlare și acolo să stea la coadă ca să-și ia testele pentru copii în plase, ambalate la grămadă. Este un lucru care, pur și simplu, consider că este o bătaie de joc la adresa sistemului educațional. Nimeni nu a pus în gardă profesorii, nimeni nu a pus în gardă unitățile școlare. Vineri, directorii au încărcat în plase testele care le-au revenit, s-au dus în școli și au început să dea telefoane să aducă personalul didactic, nedidactic și auxiliar auxiliar la treabă, pentru sortarea tuturor pieselor primite.”

Ministrul Educaţiei s-a gândit să vină în ajutorul profesorilor și părinților: a lansat mai multe videoclipuri în care prezintă cum se face un test salivă și modul în care cei responsabili de distribuirea testelor în școli trebuie să manevreze componentele.