Se redeschide Magazinul București, clădirea simbol din centrul istoric al Capitalei

Magazin București, cu o istorie de 90 de ani, se redeschide în urma unei investiții de peste 6,5 milioane de euro.

Magazinul Bucureşti , amplasat la intersecția străzilor I.C. Brătianu și Lipscani din Capitală, păstrează la intrare vitrinele cu sticlă curbă, specifice magazinului emblemă din perioada interbelică, este proiectată pentru a găzdui sub același acoperiș spații de retail, birouri de clasă A și HoReCa.

„La 90 de ani de la inaugurare, Magazinul București renaște în același spațiu ultracentral, dar adaptat standardelor actuale. Clădirea păstrează fațada de altădată și reintroduce elemente emblematice ale arhitecturii inițiale, modernizate pentru a se potrivi noului design, printre care copertina de la parter, axul central din sticlă la fațada principală și vitrinele cu sticlă curbă, unice la vremea construcției.

Totodată, noul magazin poartă încă urmele istoriei sale bogate, având integrate elemente originale recuperate parțial în timpul demolărilor, cum sunt pișcoturile de pardoseală, diferite elemente metalice ornamentale de la vitrinele curbe și elemente de marmură”, a spus Radu Moldoveanu, reprezentantul proprietarilor Magazinului București.

Construit în perioada interbelică, Magazinul București a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale de dinainte de ‘89, dar după Revoluţie a fost abandonat. În 2010, Magazinul București a fost retrocedat moștenitorilor familiei Bunescu, care a ridicat clădirea în urmă cu aproape un secol, iar trei ani mai târziu a fost cumpărat de investitorii de origine olandeză Gerard Heinen şi Johannes Jozefus Maria Baakman, cu peste 4 milioane de euro.

Cei doi investitori fac parte dintr-un grup de oameni de afaceri din Olanda, care deține mai multe spaţii în centrul istoric al Capitalei, fiind printre cei mai mari proprietari privați din zonă. Lucrările de reconstrucție ale Magazinului București au început în septembrie 2018 și au fost finalizate în mai puțin de un an și jumătate.

Discuții pentru închirierea spațiilor sunt în derulare.

Magazinul București, simbol al Capitalei din anii 30

Magazinul Bucureşti a fost construit în anul 1930. Iniţial a fost denumit Magazinul Popp&Bunescu, după fondatorii săi, Bucur Bunescu și Nicolae Popp.

În 1948, clădirea a fost naţionalizată şi a devenit astfel Magazinul Universal Bucureşti. După 1989, activitatea centrului comercial a fost sistată, iar în 2003 fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a intrat în posesia pachetului majoritar al SC București SA, proprietara Magazinului Bucuresti la acea dată.

În 2010, Magazinul București a fost retrocedat moştenitorilor familiei Bunescu, iar în 2013 a intrat în proprietatea investitorilor olandezi Gerard Heinen şi Johannes Jozefus Maria Baakman. Noii proprietari au obținut autorizație pentru reconstrucția magazinului în 2017, iar la 90 de ani de la deschidere, în 2020, Magazinul București reintră în circuitul comercial și în peisajul urban bucureștean, continuând astfel să scrie istorie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS