Confidenţialitate

Se pregătește demiterea șefei DNA și a procurorului-general? Ministrul Justiției: ”Voi face o evaluare”

Precizări de la ministrul Justiției după ce acesta a dat de înțeles, aseară, că s-ar pregăti schimbarea din funcție a șefului Parchetului General Augustin Lazăr și a șefei DNA – Laura Codruța Kovesi.

Tudorel Toader a evitat să spună dacă se gândește să-i demită, însă a precizat că le va evalua activitatea în următoarele 2 săptămâni.  După această perioadă, își va anunța decizia.

O primă reacție a venit de la procurorul-general:  Augustin Lazăr a spus ferm că NU va demisiona și nu va curs polemicilor publice.

Duminică seară, într-o emisiune televizată, ministrul Justiției anunța că va evalua activitatea recentă a celor doi procurori șefi.  Între timp, Tudorel Toader nu excludea varianta cA Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi să demisioneze.

Luni, ministrul a revenit cu precizări.   Tudorel Toader a anunţat că nu a avut timp să stabilească întâlnirile cu şefii parchetelor.

Întâlnirile nu le-am stabilit încă pentru că de aseară, de când am anunţat nu a trecut decât o oră de serviciu. Efectiv nu aveam când. Aseară spuneam că mă voi consulta cu dânşii, depinde şi de agenda dânşilor, de agenda mea, cert este că voi respecta termenul scurt la care m-am referit, cel mult două săptămâni. (…) După această evaluare sub aspect profesional şi sub aspect managerial, voi stabili care este calea, procedura de urmat. Vă asigur că nu am avut şi nu am nicio presiune. Vă asigur că mă bucur de deplina independenţă în a decide bunul mers în activităţile pe care le are de desfăşurat Ministerul Justiţiei“, a mai spus ministrul Justiţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

E posibil cA decizia ministrului să aibă legătură cu poziția celor doi procurori șefi față de controversata ordonanță 13.  DNA a început o anchetă pe această temă după care și-a declinat competența și a trimis dosarul la Parchetul General.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat însă că nu va demisiona:   “Vă spun doar atât: Nu. Şi nici nu vreau să intru în polemici publice”, a spus acesta pentru Realitatea TV.   Ministrul Justiției nu a vrut să comenteze această reacție.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că nu i-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Nu am sugerat să îşi dea demisia, am spus şi am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta, şi am invocat o instituţie care există în Codul Muncii. Oricine poate să îşi dea demisia, nimeni nu este obligat să muncească ceva împotriva voinţei lui”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat de ce a lăsat să se înţeleagă că ar trebui ca Augustin Lazăr să demisioneze din funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, în contextul în care vorbea de o evaluare pe care Ministerul Justiţiei o va face Ministerului Public, Tudorel Toader a răspuns: “Nu am spus că trebuie, am invocat o instituţie din Dreptul Muncii.

După ce i s-a spus că procurorul general al României a comunicat deja că nu îşi dă demisia, întrebat dacă va continua demersurile pe care le-a anunţat privind verificarea Ministerului Public şi, în final, va lua o decizie privind demiterea procurorului general, ministrul Justiţiei a spus: “Aţi primit declaraţiile mele, pe care le menţin … şi chiar vă multumesc”.

Potrivit legii,  revocarea din funcție a procurorului general se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției, care se poate sesiza din oficiu sau la cerere.

Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Ministerul Public a precizat, vineri seară, că analizează ”atent” motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, ”urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori”.