Confidenţialitate

Se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

În acest weekend au loc ceremonii militare şi religioase în memoria eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial. Duminică se împlinesc 100 de ani de intrarea României în război.

Ministerul Apărării Naţionale a organizat o serie de manifestări pentru celebrarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, pe 27 august 1916, decizie ce a avut ca rezultat final crearea României Mari, prin unirea Transilvaniei cu ţara-mamă la 1 Decembrie 1918.

CEREMONII MILITARE ÎN TOATĂ ȚARA

Astăzi, la Fundata, în judeţul Braşov a fost o ceremonie la Monumentul eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, primul ofiţer al Armatei României căzut la datorie în timpul Primului Război Mondial.

În Curtea de Argeş, la Cimitirul Eroilor vor fi depuse coroane de flori în cadrul unei ceremonii dedicate militarilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Tot aici, de la ora 12.00 va fi aprinsă o candelă la mormântul Regelui Ferdinand I.

Militarii Armatei României vor trece din nou Carpaţii, astăzi de la ora 21.00, reconstituind, în mod simbolic momentul istoric din Primul Război Mondial din urmă cu 100 de ani când ostaşii luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.

Duminică, de la ora 12.30 va fi organizată o manifestare comemorativă la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

Luni, la Cercul Militar Naţional de la ora 20.00 va fi organizat un exerciţiu de mânuire a armamentului şi un concert de muzică de fanfară.

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale a dat publicităţii un film din Arhiva Naţională de Filme şi fotografii din arhiva Muzeului Militar Naţional. Sunt imagini cu soldaţi români pe front în timpul luptelor, din spitalele de campanie sau cu civili afectaţi de război. Unele cadre îl înfăţişează pe regele Ferdinand în mijlocul soldaţilor, pe regina Maria încurajând militarii răniţi sau pe generalul Henri Berthelot, şeful misiunii militare franceze trimisă în România în timpul ostilităţilor.

 

Circa 220.000 de soldaţi români au murit în campaniile din 1916 şi 1917, un număr foarte mare pentru o ţară relativ mică în comparaţie cu adversarii cu care s-a confruntat, însă tratatele de la Versailles şi Trianon au consfinţit unirea cu România a Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei.