Confidenţialitate

Se dublează bugetul pentru programul de prevenire şi control al tuberculozei din 2018

Din 2018 se vor aloca peste 41 de milioane de lei pentru asigurarea accesului la diagnostic pentru pacienții cu tuberculoză, susține Ministerul Sănătății.

Urmează să fie incluse în lista medicamentelor compensate şi gratuite alte nouă denumiri comune internaţionale, folosite în tratamentul tuberculozei.

Astfel că va fi acoperit integral tratamentul necesar pacienţilor cu afecţiuni TB, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă.

În prezent, sunt disponibile în lista de medicamente compensate, care se acordă pacienţilor incluşi în Programul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, 21 de denumiri comune internaţionale (DCI)

Până la finalizarea achiziţiei centralizate a celor 9 DCI-uri, în caz de nevoie, fiecare unitate sanitară care asigură tratamentul bolnavilor cu tuberculoză MDR/XDR poate cumpăra medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

De asemenea, sunt avute în vedere şi alte măsuri printre care și: testarea rapidă pentru TB a 15.000 persoane din grupurile de risc, asigurarea tratamentului pentru 600 de bolnavi în cadrul unui proiect cu finanaţare norvegiană al cărui buget este de 10 milioane de euro sau instruirea a 1.320 de medici pneumologi şi asistente medicale din reţeaua de pneumoftiziologie.

Ministerul Sănătăţii mai spune că în ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în controlul acestei boli -rata de depistare este de peste 70% încă din anul 2009, iar în 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi şi la 85% pentru cazurile cu TB MDR.