Confidenţialitate

Se caută soluții pentru oprirea protestelor angajaților de la Finanțe

Președintele ANAF, Bogdan Stan, a discutat în această dimineață cu liderii sindicali și le-a promis că va găsi o rezolvare la solicitările lor.

Principala nemulțumire a celor din teritoriu este că lefurile lor vor fi mai mici decât ale celor din Capitală, după aplicarea Legii salarizării unitare.

De fapt, este vorba despre salariile încasate de șefi, care acum sunt – în unele cazuri – de 11-12 mii de lei. După aplicarea Legii salarizării, aceștia ar putea pierde aproximativ 2.000 de lei.

Bogdan Stan a explicat care sunt categoriile de angajaţi ai ANAF care pierd bani din salariu în urma aplicării legii salarizării în varianta actuală.

”Nu se mai regăsesc sporurile de salarizare ale celor de la vamă, un spor de 25%, precum şi sporul celor de la antifraudă care era stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă de până la 25%. Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. În cele mai afectate categorii de salariaţi din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal şi cei din conducerea AJFP şi direcţiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajaţi în această situaţie – la nivelul ANAF de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfăţişat şi domnului prim-ministru şi sperăm ca împreună cu sindicatele să găsim o soluţie în acest sens. Una din dorinţele dânşilor este ca cei din teritoriu să fie salarizaţi la nivelul aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluţia adoptată. Noi putem să înaintăm aceste propuneri ca amendamente la Senat”, a explicat Stan.

Președintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat că una din propunerile către Ministerul de Finanțe a fost ca măcar salariile să rămână la același nivel, dacă nu se poate găsi o soluție pentru majorare. Unele salarii ale directorilor generali ANAF sunt de 11.000 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Pot să vă spun că un şef de administraţie judeţeană a finanţelor publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un şef de direcţie vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilieri vamali sunt diminuări între 800 şi 1.500 de lei, în funcţie de vechime. (…) Una din propunerile pe care le-am făcut către Ministerul de Finanţe a fost, dacă nu se poate găsi o soluţie pentru majorarea acestor salarii, să rămână la limita actuală”, a mai spus Stan.

Şeful ANAF a precizat că dorinţa sindicaliştilor este ca nivelul salariilor din unităţile teritoriale să fie la nivelul celor din unităţile centrale.

Protestul spontan al angajaților din direcțiile de Finanțe s-a declanșat luni dimineață, dar a continuat și marți, dar și astăzi.

De exemplu, la Sibiu,  aproximativ 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice  au ieşit și astăzi , pentru a doua oară în această săptămână, în faţa instituţiei şi protestează nemulţumiţi de condiţiile stipulate în Legea salarizării. Activitatea instituţiei nu este, deocamdată, blocată.

Circa 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Sibiu au întrerupt lucrul, miercuri, în jurul orei 11.00, şi au ieşit în faţa instituţiei.

Nou protest este astăzi și la Administrația Financiară din Baia Mare.  Angajații au întrerupt lucrul și au ieșit în fața instituției.

La fel și la Arad,dar și la Buzău şi Focşani, unde se protestează pentru a treia zi consecutiv faţă de proiectul Legii salarizării.