Confidenţialitate

Scrisoarea unor medici chinezi din Wuhan, cenzurată după publicarea într-un jurnal medical britanic

Un prestigios jurnal medical britanic, care la începutul săptămânii a publicat o scrisoare în care doi medici chinezi dezvăluiau că lucrează în condiții îngrozitoare în lupta cu noul tip de coronavirusul, a blurat documentul, făcând imposibilă citirea lui.

Circumstanțele în care s-a întâmplat acest lucru sunt suspecte, scrie publicația “Gizmodo”.

Personalul medical chinez cere asistență internațională în lupta contra COVID 19 – așa se intitulează corespondența care a fost publicată luni în “The Lancet” – jurnal medical britanic.

Scrisoarea poate fi teoretic în continuare găsită online, însă să parcurgi documentul este imposibil: paginile au fost estompate și anumite sintagme au fost înlocuite cu cuvântul „Retras” scris cu litere mari, îngroșate și roșii.

Publicația “Gizmodo” lansează teoria potrivit căreia autoritățile chineze au cerut ca documentul să nu mai poată fi citit, deși jurnaliștii recunosc că nu au dovezi concrete care să susțină ideea.

Totuși, la scurt timp după ce a fost publicată scrisoare, din nimic, cei doi autori au declarat public că se poate să fi exagerat. “Gizmodo” speculează că ar fi fost forțați să vină cu această mărturisire.

Agenția de știri Reuters a scris chiar că unul dintre autorii scrisorii din “The Lancet” nu a mai venit la lucru după ce documentul a ajuns în Occident.

Autoriii – doi medici care au intervenit în zonele inchise din Wuhan, scriau despre condițiile dure în care lucrează: nu ar fi fi sufient echipament de protecție, în lipsa mănușilor, asistentele sunt nevoite să îți spele mâinile foarte des ceea ce le-a provocat răni, iar medici și asistente ar leșina des la lucru din cauza lipsei de oxigen din spațiile în care muncesc.