Scrisoarea oficială prin care Marea Britanie cere ieșirea din UE, trimisă miercuri la Bruxelles

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială ce va fi remisă miercuri, la Bruxelles, şi care stipulează că Regatul Unit lansează negocierile în vederea Brexitului, potrivit unei fotografii difuzate marţi, la ora 21.00 GMT (23.00, ora României) de serviciile sale, relatează AFP.

În această fotografie oficială, difuzată de Downing Street, Theresa May este surprinsă în timp ce semnează scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisă miercuri dimineaţa preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

Serviciile premierului au făcut totodată publice fragmente din discursul pe care ea intenţionează să-l susţină în faţa parlamentarilor britanici miercuri dimineaţa, în care le va anunţa activarea oficială a Brexitului.

Atunci când mă voi aşeza la masa negocierilor, în următoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit – tinerii şi bătrânii, bogaţii şi săracii (…) şi, da, cetăţenii europeni care au făcut din această ţară casa lor”, urmează să spună ea miercuri în Parlament.

În faţa oportunităţilor care se vor prezenta în faţa noastră în acest periplu memorabil, valorile noastre împărtăşite, interesele noastre şi ambiţiile noastre pot şi trebuie să ne unească”, urmează ea să-şi exprime dorinţa şi să îndemne la o ţară ”sigură pentru copiii şi nepoţii noştri”, ”mai puternică” şi ”mai dreaptă”.

”Noi vrem să trăim cu toţii într-o Mare Britanie cu adevărat mondială, care iese şi construieşte relaţii cu vechii săi prieteni şi noii săi aliaţi în întreaga lume”, urmează să adauge ea.

Cu scopul de a-şi uni ţara dezbinată după referendumul de la 23 iunie, premierul vrea să se concentreze asupra viitorului. ”Noi nu trebuie să fim definiţi prin votul pe care l-am dat în referendum, ci prin hotărârea de a face din rezultat un succes”.

Noi suntem o mare uniune de persoane şi de naţiuni cu o istorie de care putem să fim mândri şi un viitor strălucitor”, urmează să conchidă apăsat May.

Activarea oficială, miercuri, a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide doi ani de negocieri în vederea stabilirii condiţiilor ieşirii ţării din UE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS