Scrisoarea ministrului Fondurilor Europene către viitorul primar al Bucureștiului

Nu ratați șansa Bucureștiului de a accesa fondurile europene pentru modernizarea serviciilor de termoficare, apă, canalizare și salubritate.

Iată mesajul Guvernului pentru viitorul primar al Capitalei.

Premierul Dacian Cioloș a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare semnată de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în care se atrage atenția că Bucureștiul va pierde 187 de milioane de euro, bani europeni, dacă viitorul edil nu începe urgent un proiect de investiții.

 

Scrisoarea semnată de ministrul Fondurilor Europene

Un mesaj din partea Guvernului pentru viitorul primar al Bucureștilor. Despre cum poate folosi fonduri europene pentru a rezolva două probleme in beneficiul locuitorilor capitalei : reabilitarea rețelei de termoficare și amenajarea râului Dâmbovița ca un prim pas pentru transformarea acestuia într-o adevărată „coloană vertebrală verde” a capitalei.

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE VIITORUL PRIMAR AL BUCUREŞTIULUI
APEL LA ACȚIUNE IMEDIATĂ CĂTRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI

STIMAȚI CANDIDAȚI,

Dat fiind faptul că fondurile europene pentru rețeaua de termoficare au fost un subiect vehiculat în cursa electorală pentru Primăria Municipiului București (PMB),

Dată fiind importanța strategică a utilizării banilor europeni pentru dezvoltarea României,

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE LANSEAZĂ URMĂTORUL APEL LA ACȚIUNE IMEDIATĂ CĂTRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI ROMÂNIEI:

Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General și echipa acestuia nu demarează de urgență un proiect de investiții pentru reabilitarea rețelelor de transport și de distribuție a agentului termic.

Discursurile publice din campania electorală au atras atenția alegătorilor asupra unor soluții de management la nivelul producătorului și furnizorului de căldură, însă noi atragem atenția asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe rețea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă1. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi.

În 2014, Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru București, cu destinație precisă: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei.

În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, vă atragem atenția că avem mai puțin de un an la dispoziție pentru a obține cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesioniști și de experți din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureștiului în a pune pe roate și a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie acești bani către alte proiecte, din afara Bucureștiului.

Tot în această săptămână fierbinte pentru bucureștenii atenți la inițiativele propuse de candidați pentru orașul lor, mai punem pe agenda publică un subiect important pentru viața lor de zi cu zi – dar și a dumneavoastră, în calitate de viitori decidenți.

Este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmbovița, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltrațiilor în subsolurile Capitalei și a metroului – o sursă de risc pentru inundații. Acest proiect, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene, are potențialul să producă și un altfel de impact în spațiul bucureștean, prin crearea de spații verzi, piste de biciclete și console pietonale peste Dâmbovița.

Intenția există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecință, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată.

Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureștiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviței, născut dintr-un parteneriat comun și co-finanțat din fonduri europene.

Cu respect și deschidere,

Cristian Ghinea,

Ministru al Fondurilor Europene

Cătălin Gheran,

Director General,

Direcția Generală Programe Infrastructură Mare Autoritatea de Management POIM

Delia Ionică,

Director adjunct,

Direcția Programare, Evaluare și Aprobare Proiecte Autoritatea de Management pentru POIM

***

SCURT ISTORIC ȘI INFORMAȚII UTILE:

• Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie.

•MFE a lansat ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport şi 3,5 miliarde euro pentru mediu.

• Portofoliul POIM pentru Primăria București include:

o sumele pe termoficare – redimensionarea rețelei de transport – în valoare de 187 milioane euro

o incineratorul de deșeuri – aproximativ 200 milioane euro

o proiectul de modernizare a canalizării: 325 milioane de euro

În total, vorbim de 700 de milioane de euro fără TVA, pentru investiții în București, la care se adaugă și proiectul de Reabilitare a cuvei Dâmboviței.

***

APEL LA ACȚIUNE:

• Dacă proiectele nu avansează există riscul ca PMB să piardă această finanțare, urmând ca ea să fie redirecționată către alte zone, cu consecințe nefaste asupra vieții bucureștenilor.

• În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, este important să atragem atenția candidaților și bucureștenilor asupra următorului fapt: în exercițiul financiar trecut (2007-2013), PMB a avut la dispoziție fonduri pentru investiții în infrastructura de apă și apă uzată în valoare de 208 milioane de euro, însă nu a reușit să utilizeze decât 10 milioane euro.

MFE lansează acest apel la acțiune imediată către fiecare dintre candidații la conducerea PMB, în speranța unui angajament ferm că vor fructifica la maximum șansa Capitalei de a moderniza serviciile de termoficare, apă, canalizare și salubritate cu bani europeni.

_____________________________

1 Procentul de pierdere se ridica la 27,55% în 2014, potrivit Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC)

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS