Confidenţialitate

Scrisoarea către lume a soției președintelui din Ucraina: „Cel mai terifiant este uciderea copiilor. Nu vom ceda niciodată!”

Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis o scrisoare deschisă comunității internaționale, prin care mulțumește tuturor celor implicați în ajutorul oferit refugiaților și spune că Ucraina nu va ceda în fața invaziei Rusiei.

Redăm în continuare scrisoare transmisă de Olena Zelenski:

„Recent, un număr copleșitor de instituții media din întreaga lume m-au contactat cu cereri de interviuri. Această scrisoare servește drept răspuns la aceste solicitări și reprezintă mărturia mea din Ucraina.

Ceea ce s-a întâmplat cu puțin peste o săptămână în urmă era imposibil de crezut. Țara noastră a fost pașnică; orașele și satele noastre erau pline de viață. Pe 24 februarie, ne-am trezit cu toții în fața unei invazii rusești. Tancuri au trecut granița cu Ucraina, avioanele au intrat în spațiul nostru aerian, lansatoarele de rachete au înconjurat orașele noastre.

În ciuda asigurărilor din partea instituțiilor de propagandă susținute de Kremlin, care numesc acest lucru „operațiune specială”, este, de fapt, o ucidere în masă a civililor ucraineni.

Poate cel mai terifiant și mai devastator fapt din această invazie îl reprezintă uciderea copiilor. Alice în vârstă de 8 ani, care a murit pe străzile din Okhtyrka, în timp ce bunicul ei încerca să o protejeze. Sau Polina, din Kiev, care a murit într-un bombardament împreună cu părinții ei. Arseniy, de 14 ani, a fost lovit în cap de resturile unei explozii și nu a putut fi salvat deoarece ambulanța nu a putut ajunge la el la timp, din cauza incendiilor intense. Când Rusia spune că „nu poartă război împotriva civililor”, strig mai întâi numele acestor copii uciși.

Femeile și copiii noștri trăiesc acum în adăposturi anti-bombă și subsoluri. Cel mai probabil, toți au văzut imaginile din stațiile de metrou din Kiev și Harkiv, unde oamenii se întind
pe podele cu copiii și animalele lor de companie. Pentru unii, acestea sunt consecințe de război, pentru ucraineni este acum o realitate îngrozitoare. În unele orașe familiile nu pot ieși din adăposturile anti-bombe câteva zile la rând din cauza bombardării intenționate a infrastructurii civile.

Primul nou-născut al războiului a văzut tavanul de beton al subsolului, prima lui suflare a fost în aerul acru al subteranului și a fost întâmpinat de o comunitate prinsă în capcană si terorizată. În acest moment, există câteva zeci de copii care nu au știut niciodată pace în viețile lor.

Acest război este purtat împotriva populației civile și nu doar prin bombardamente. Unii oameni au nevoie de terapie intensivă și tratament continuu, ceea ce nu mai pot primi acum.(…) Ca să nu mai vorbim de miile de bolnavi de cancer ai căror acces esențial la chimioterapie și radioterapie este întârziat pe termen nelimitat.

(…)

Drumurile noastre sunt inundate de refugiați. Se citește în ochii acestor femei obosite și ai copiiilor pe care îi poartă cu ele durerea de a-i lăsa în urmă atât pe cei dragi, cât și viața pe care o știau. Bărbații care îi aduc la granițe vărsă lacrimi când se despart de familiile lor, dar se ăntorc curajoși pentru a lupta pentru libertatea noastră. În ciuda tuturor acestor lucruri groaznice, ucrainenii nu renunță.

Agresorul, Putin, (…) ne-a subestimat țara, poporul și patriotismul acestuia. Ucrainenii, indiferent de opiniile politice, limba maternă, credințele și naționalitățile, sunt într-o unitate fără egal.

În timp ce propagandiștii de la Kremlin s-au lăudat că ucrainenii i-ar întâmpina cu flori ca pe niște salvatori, au fost întâmpinați de fapt cu cocktailuri Molotov.

Le mulțumesc cetățenilor din orașele atacate, care s-au coordonat pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.

Cei care continuă să lucreze – în farmacii, magazine, transport public și servicii sociale– arătând că în Ucraina viața învinge, le mulțumesc. Mulțumesc celor care au oferit ajutor umanitar cetățenilor noștri și vă mulțumesc pentru sprijinul vostru continuu.

Și vecinilor noștri care și-au deschis cu generozitate frontierele pentru a oferi adăpost femeilor și copiilor noștri, vă mulțumim că le păstrați în siguranță, când agresorul a făcut imposibil acest lucru.

Tuturor oamenilor din întreaga lume care se unesc pentru a sprijini Ucraina, vă ve vedem! Suntem aici și apreciem sprijinul dumneavoastră. Ucraina vrea pace. Dar Ucraina își va apăra granițele (…) și nu va ceda niciodată.

În orașele în care bombardarea persistă, unde oamenii se găsesc sub moloz, incapabili de a ieși din subsoluri zile întregi, avem nevoie de coridoare sigure pentru ajutor umanitar și evacuarea civililor în siguranță. Avem nevoie de cei de la putere să ne închidă cerul! Închideți cerul și vom gestiona singuri războiul de pe pământ.

Fac un apel la voi, mass-media: continuați să arătați ce se întâmplă aici și să continuați să arătați Adevărul. În războiul informațional purtat de Federația Rusă, fiecare dovadă este crucială.

Și cu această scrisoare depun mărturie și spun lumii: războiul din Ucraina nu este un război „undeva acolo”. Acesta este un război în Europa, aproape de granițele UE. Ucraina este cea care oprește forța ce mâine poate pătrunde agresiv și în orașele voastre, sub pretext de salvare a civililor.

(…) Opriți-l pe Putin, care amenință că va începe un război nuclear și astfel nu va exista niciun loc sigur în lume pentru niciunul dintre noi. O să câștigam. Datorită unității noastre. Unitate față de iubirea pentru Ucraina. Glorie Ucrainei!”

Foto: Facebook / Olena Zelenska

Citește și: Război în Ucraina, ziua 14: Armata rusă anunță o încetare a focului pentru a putea fi evacuați civili, promisiune respectată parțial în trecut