Confidenţialitate

Scrisoare deschisă a patronatelor și sindicatelor care cer Executivului să nu înlocuiască tichetele cu bani

Scrisoare deschisă a patronatelor și sindicatelor care își arată dezacordul față de intenția Guvernului de a oferi bani ca alternativă la tichete. Prevederea a apărut în spațiul public și face parte dintr-un draft al măsurilor prin care Executivul vrea să atragă bani la buget. În același document se arată și că tichetele de vacanță vor fi suspendate până în 2025.

Niciun document oficial nu a fost prezentat de guvernul condus de Marcel Ciolacu referitor la măsurile care vor fi luate pentru angajații din sectorul bugetar pentru a elimina risipa și a face economii la buget. Pe surse însă, drafturi ale acestor măsuri au circulat în spațiul public.

Ultimul a atras atenția a 35 de organizații patronale și sindicale care susțin – într-o scrisoare deschisă – că o înlocuire a tichetelor (de vacanță, de masă, culturale sau cadou) cu bani ar fi o greșeală imensă. Printre motive: nu va exista certitudinea fiscalizării acestor sume, banii ar putea fi cheltuiți pentru țigări, alcool sau jocuri de noroc și nu vor mai putea fi ajutate anumite categorii defavorizate.

Printre semnatarii scrisorii se numără 24 de asociații din industria ospitalieră dar și  Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, CNS Cartel Alfa sau Blocul Național Sindical.

Printre măsurile care ar putea fi luate de Executiv este și cea prin care bugetarii nu ar mai primi vouchere de vacanță anul viitor. Abia din 2025 acestea ar putea fi acordate dar numai celor cu venituri sub 8.000 de lei net.

Alte măsuri prevăd sporuri de maxim 1.000 de lei brut pe lună pentru condiții vătămătoare de muncă, abonamente telefonice de maxim 25 de lei pe lună și diurne de maxim 265 de lei pe zi.

Sursă foto: Shutterstock