Scoția vrea în UE. Premierul nu exclude un nou referendum pentru independență

Noi discuții aprinse riscă să apară în Regatul Unit, după ce britanicii au hotărât că trebuie să părăsească Uniunea Europeană.

62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, iar 38% împotrivă la referendumul de joi din Marea Britanie.

Este un semnal că Scoția vrea să rămână în Uniunea Europeană, deși majoritatea britanicilor au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, a declarat premierul scoțian Nicola Sturgeon.

Acesta nu exclude posibilitatea ca în viitorul apropiat să aibă loc un nou referendum pentru independenţa teritoriului şi o posibilă dezmembrare a Marii Britanii, scrie Reuters.

„Scoţia a transmis un mesaj puternic, fără echivoc, pentru a rămâne în UE şi saluta susţinerea statului nostru european”, a spus premierul Nicola Sturgeon, care este şi preşedintele Partidului Naţional Scoţian.

La rândul său, fostul premier Alex Salmond a spus clară că Scoţia va exercita, probabil, presiuni pentru un nou referendum pentru independenţă.

În urmă cu 3 ani scoțienii au respins la referendum independența față de Marea Britanie. Unul dintre motivele de atunci a fost că Scoția ieșea și din Uniunea Europeană, dacă părăsea Regatul Unit.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

51,9% dintre britanici au votat pentru ieşire, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS