Confidenţialitate

REPORTAJ: Scormonitorii de istorie

În anul Centenarului, făcem o călătorie în zona Mărăști-Mărășești-Oituz-Onești. Evident, sunt locuri în care s-au dat lupte crâncene în timpul Primului Război Mondial, fără de care, Marea Unire nu s-ar fi înfăptuit.

Ghizi ne sunt cei de la Asociația “Prospectorii Istoriei”, o mână de oameni care, înarmați cu detectoare de metal și lopeți, scot la lumină baionete, căști, tuburi de cartușe sau obiecte personale ale celor care au murit în tranșeele Primului Război Mondial. Artefactele descoperite de “Prospectorii Istoriei” sunt în general donate muzeelor de istorie din țară și cu ajutorul lor, cei de la Muzeul Național de Istorie din București au amenajat o expoziție cu adevărat spectaculoasă.

Pe scurt, au recreat un tranșeu, folosind obiecte autentice, vechi de peste 100 de ani. Mulți arheologi și istorici nu văd cu ochi buni activitatea celor din“Asociația Prospectorii Istoriei”, pentru că deși bine intenționați, aceștia ar distruge fără să vrea dovezi importante, care spun povestea locului.

Revenind la câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, cel puțin în România, acestea nu au fost încadrate în categoria siturilor arhelogice și prin urmare, folosirea detectoarelor de metal în aceste zone este legală. Mai mult, în peste un secol de la marile bătălii din Primul Război Mondial, nu a existat nicio campanie arheologică în zona respectivă.

Prin urmare, munca Asociației “Prospectorii Istoriei” nu e nici pe departe lipsită de importanță.

Reportaj de Victor Marin

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.