Confidenţialitate

Școlile se închid doar în localități carantinate

Autoritățile au decis ca, de acum înainte, închiderea şcolilor să devină obligatorie doar la momentul în care o localitate intră în mod oficial în carantină.

Se elimină, astfel, pragul de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

Ordinul comun în acest sens, semnat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, şi cel al Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost publicat, marţi seară, în Monitorul Oficial.

Documentul prevede că “scenariul de funcţionare al unei unităţi de învăţământ se va actualiza săptămânal, cu referinţa în fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepţia situaţiei în care localitatea intră în carantină”.

Autoritățile se bâlbâie în încercarea de a explica dubla măsură a acestor zile. Deși a depășit pragul a 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, marți, carantina nu este luată în calcul pentru București.

Deciziile ferme întârzie. Ședințele organizate pe această temă au rămas fără concluzii.

Sunt așteptate propunerile Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Prefectul a invocat că Bucureștiul asigură un sfert din activitățile economice ale țării. Alin Stoica a ordonat, în schimb, mai multe controale în teren pentru a asigura respectare regulilor sanitare. Ce-i drept, patrulele de poliție sunt prea puțin vizibile în Capitală.

Prefectul a catalogat, marți seară, drept “revoltătoare” imaginile în care fostul ministru de Interne Marcel Vela – în mandatul căruia România s-a aflat două luni în stare de urgență – apare, alături de alte persoane, la o terasă cu pereţi pe toate laturile. În teorie, activitatea acestora nu este permisă.

Localurile reprezintă o problemă majoră, a insistat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Marcel Vela s-a apărat, spunând că acoperișul terasei era “rabatat”.

Direcția de Sănătate Publică propune închiderea școlilor și grădinițelor, limitarea numărului clienților în magazine, declararea programului de lucru, interzicerea evenimentelor sau activităților private pentru copii în spații închise, dar și a locurilor de joacă din parcuri, potrivit Digi24.

Premierul Florin Cîțu a gafat marți, susținând că nici la Timișoara – aflată în a 3-a săptămână de carantină – școlile nu s-ar fi închis. În realitat, în orașul de pe Bega, cursurile se fac online din 8 martie.