Scoli private din Marea Britanie, acuzate ca primesc fonduri din operatiuni de spalare de bani

Unitățile de învățământ britanice se află în atenția mai multor organizații neguvernamentale, iar pe fir au intrat și polițiștii din Republica Moldova.

Mai multe școli private din Marea Britanie sunt suspectate că primesc fonduri provenite din operațiuni de spălare de bani, potrivit The Independent.

Cei care ar cotiza cu aceste sume ar fi infractori bogați sau oficiali corupți din afara Regatului Unit – care plătesc studiile apropiaților.

Una dintre aceste şcoli este Millfield, suspectată de poliţia moldoveană că ar fi primit bani proveniți din infracțiuni economice.

În operațiunile de spălare de bani ar fi implicate persoane din Republica Moldova și firme paravan din Marea Britanie.

Cel puţin 19 companii din Regatul Unit sunt bănuite de implicare în această rețea- considerată una dintre cele mai mari operaţiuni din Europa prin care s-ar fi ascuns proveniența a nu mai puțin de 20 de miliarde de dolari.

În acest caz s-au sesizat ONG-uri precum Transparency International și Global Witness.

Reprezentanții acestora spun că multe școli private din Marea Britanie primesc taxe școlare de la infractori sau oficiali corupţi din străinătate, dornici să le ofere copiilor sau altor rude educaţie britanică.

Potrivit Independent Schools Council, în anul școlar 2013-2014 la școlile privare din Marea Britanie s-au înscris aproape 25.000 de elevi străini: printre ei chinezi, ruși sau nigerieni.