Confidenţialitate

Sclavi în România! Zeci de persoane, răpite, ținute în lanțuri, bătute și violate de o grupare din Argeș

Caz șocant în Argeș. Zeci de persoane au fost răpite, ținute în lanțuri, bătute și violate de membrii unei grupări din județul Argeș. „Sclavii” neascultători erau torturați, dezbrăcați și stropiți cu apă rece. Gruparea care-și vedea bine-mersi de afaceri a fost destructurată de procurorii DIICOT.

Inclusiv la perchezițiile de astăzi, mascații au găsit tineri ținuți în lanțuri ca să nu poată fugi.

Gruparea formată din 40 de membri folosea sclavi pentru diverse munci, inclusiv pentru tăiat ilegal de arbori. Membrii rețelei răpeau minori și chiar persoane cu dizabilități. Toți erau puși apoi să cerșească, să comită ilegalități sau să muncească în folosul suspecților.

Potrivit procurorilor, suspecţii au exploatat timp de luni sau chiar ani oameni pe care i-au minţit că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi. Din 2008 până acum, suspecții au racolat victime de lângă biserici, din gări, sau chiar le-au răpit din locuințele acestora.

Victimele, unele schimbate între familiile de romi exploatatoare, erau ţinute sclave, bătute cu biciul, cu furci sau cu topoare, primeau o pâine pe zi, iar noaptea erau legate ca să nu poată fugi.

După ce le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, membrii grupării le luau actele și-i obligau să presteze munci sau să cerșească. În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă.  Este cazul unui bărbat care a fost răpit pe 4 iulie 2015 de pe stradă de două persoane de etnie romă. Fapta s-a produs  în miezul zilei, la ora 15.45, când victima, care se afla în apropierea bisericii ”Sfântul Ioan” din Piteşti.

La perchezițiile de miercuri, mascații au găsit  ”aproape un kilogram de bijuterii din aur, 228.000 de lei , 9 drujbe și 3 autoutilitare, care ar fi fost folosite în activitatea infracțională. Cel mai important, salvarea din lanțuri a 5 persoane, victime ale rețelei infracţionale.”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Ancheta a pornit după ce polițiștii din Berevoiești au descoperit unele nereguli.

40 de percheziţii au avut loc astăzi. Tot în urma descinderilor, polițiștii au găsit 5 persoane, 3 adulți și 2 minori, care ar fi fost exploatate de suspecți.

Suspecții îi forțau să muncească în gospodărie: oamenii măturau, le spalau rufele suspecților, îngrijeau animale sau erau puși să taie ilegal arbori pe care îi aduceau apoi în gopodăriile suspecților, iar aceștia din urmă vindeau lemnul ilegal.

Oamenii erau înfometați și din când în când li se aruncau resturi. Suspecții îi umileau: îi dezbracau și îi udau alternativ cu apă rece și caldă, îi legau la mâini și la picioare și îi puneau să mănânce de pe jos. Uneori, victimele erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților.

Procurorii dau detalii șocante din acest caz.

O victimă ”era legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodăria sau să comunice cu alte persoane”.

Într-un alt caz, una dintre persoanele ţinute în sclavie era bătută, ameninţată şi înţepată cu cuţitul în picioare.

”Nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodăria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare (era pus să danseze,  i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbrăcată spre amuzamentul familiei Bădală)”, au precizat sursele judiciare citate de News.ro.

Un alt bărbat ”era pus să stea afară, dezbrăcat complet, în timpul iernii şi udat cu apă rece spre amuzamentul familiei Feraru”.

Anchetatorii spun că există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.