Confidenţialitate

Schimbările fiscale care afectează populația: pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță se va plăti atât impozit pe venit, cât și contribuția la Sănătate | AUDIO

Schimbările fiscale care afectează populația: de luna aceasta, pentru tichetele de masă și pentru bonurile de vacanță se va plăti atât impozit pe venit, cât și contribuția la Sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analizele PriceWaterHouse Coopers arată că schimbările fiscale înseamnă o sarcină suplimentară pe angajat, adică valoarea tichetelor devine mai mică.

Ruxandra Popescu, director în cadrul companiei, în timpul unei dezbateri privind noile taxe:

„Aș menționa aici tichetele de masă și voucherele de vacanță care, până de curând, sunt subiect doar de impozit pe venit. Începând cu ianuarie 2024, sunt subiect de impozit pe venit și CASS”, a declarat Ruxandra Popescu, director în cadrul companiei.

În 2024, persoanele fizice autorizate care au un venit anual mai mare de 60 de salarii minime vor plăti contribuția la Sănătate de aproape 20.000 de lei.

Pentru PFA-urile cu venituri anuale între 6 și 60 de salarii minime, se va plăti CASS 10% din acest venit.

„La PFA-uri, activitățile independente care până acum aveau o plafonare la contribuția de sănătate, CASS-ul la 24 de salarii, acum, plafonarea va fi la 60 de salarii, prin urmare, există o parte a PFA-urilor care va fi impactată. Nu plăteau până acum și vor începe să plătească”, a precizat Ruxandra Popescu.

Tot de anul acesta, veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită vor fi impozitate cu 70% (de la 16% în prezent). Măsura supra-impozitării se aplică din luna iulie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Uniunea Asiguratorilor, după protestul transportatorilor: „Tarifele RCA sunt plafonate la nivelul celor din februarie 2023” | AUDIO