Confidenţialitate

Schimbările climatice ar obliga peste 200 de milioane de oameni să migreze, până în 2050

Peste 200 milioane de oameni ar putea fi forțați să migreze până în 2050 din cauza schimbărilor climatice. Creșterea nivelului apelor, lipsa apei și diminuarea productivității culturilor agricole vor fi principalele cauze care vor obliga milioane de oameni să caute noi locuri în care să trăiască. Cele mai afectate țări vor fi cele sărace din agrica și Asia, arată un raport al Băncii Mondiale.

Raportul prezintă mai multe prignoze cu privire la impactul schimbărilot climatice asupra a șase regiuni din lume.

Primele efecte se vor resimți din anul 2030, arată studiul. 86 de milioane de oameni din Africa sub-sahariană, 19 din Africa de Nord, 40 de milioane din sudul Asiei și aproape 50 de milioane de oameni din Asia și Pacific ar putea fi oblitgați să migreze din zonele în care sunt acum pentru a putea supraviețui.

Migrația va crea un stres semnificativ atât asupra zonelor din care pleacă dar și asupra orașelor celor ce vor primi migranţii interni, punând în pericol progresele înregistrate la capitolul dezvoltare. Banca Mondială atenționează că numărul migranţilor ar putea fi şi mai mare în condiţiile în care raportul nu acoperă majoritatea ţărilor cu venituri mari şi nici migraţia în alte ţări.

Autorii raportului spun că numărul migranților interni ar putea fi de până la 44 de milioane de oameni dacă se iau măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și dacă se reduc decalajele de dezvoltare.